Multiline wint aanbesteding overbrengingen politie – Aanbestedingsnieuws

Multiline wint aanbesteding overbrengingen politie

Meldkamer Multiline uit Delft heeft een Europese aanbesteding gewonnen van de Nationale Politie voor het overbrengen van stoffelijke overschotten. Dat is nodig wanneer bij lijkvinding de familie niet direct kan worden ingeschakeld, wat met name in de nacht veel het geval is. De politie zorgt er dan voor dat het stoffelijk overschot naar een mortuarium wordt overgebracht.

Omdat dit voorheen niet landelijk geregeld was, was het niet duidelijk hoe de afhandeling van lijkvindingen geregeld werd. Nabestaanden werden hierdoor lastig gevallen met het heen en weer gereis dat buiten hun invloed om door de politie werd besteld. Nabestaanden konden daardoor met hoog oplopende rekeningen worden geconfronteerd, in het bijzonder wanneer een lichaam voor nader onderzoek nog verder moest reizen dan het eerst aangewezen politiemortuarium.

Zie hiervoor eerdere berichtgeving op Aanbestedingsnieuws.

In de huidige overeenkomst is ook een verticale ketenovereenkomst opgenomen, ten aanzien van het vervoer.

  • Een overeenkomst met een meldkamer-VSO (Multiline). Die is verantwoordelijk voor het doorzetten van alle aanvragen naar de gecontracteerde vervoerders. Ook coördineert de meldkamer-VSO de facturatie en handelt die af.
  • 22 raamovereenkomsten met vervoerders (de percelen zijn bepaald op basis van de oude veiligheidsregio’s)

De gefaseerde invoering begint op 19 februari 2018. Volgens de VNG kunnen vanaf die datum gemeenten facturen van Multiline ontvangen. Het bedrijf declareert in opdracht van de Politie de vervoerskosten, die door een gemeente moeten worden betaald. Multiline vraagt nu gemeentelijke contactpersonen voor de uitvoering van de Wet op de lijkbezorging, hun naam en contactgegevens door te geven. Zie verder bij de website van de VNG.

Multiline is in Nederland monopolist als het gaat om overlijdensmeldingen. Het bedrijf neemt nachtelijke overlijdensmeldingen aan voor uitvaartcentra maar ook van uitvaartverzekeraars. Vergelijkbare meldkamers zijn alleen in handen van enkele grote verzekeraars. Multiline werkt verder nauw samen met CMO overledenenverzorging en regelt hiervoor ook onder meer het overbrengen voor Prorail. De kans dat je overlijden in Delft bekend raakt, is dan ook zeer groot.

Zie ook:

VNG https://vng.nl/onderwerpenindex/openbare-gezondheid/wet-op-de-lijkbezorging/nieuws/politie-vernieuwt-werkwijze-vervoer-stoffelijk-overschot

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *