HP trekt zich terug uit kort geding werkplekaanbesteding Nationale Politie – Aanbestedingsnieuws

HP trekt zich terug uit kort geding werkplekaanbesteding Nationale Politie

HP trekt zich terug uit een kort geding dat het had aangespannen tegen de Politie Nederland. Dell had de aanbesteding voorlopig gegund gekregen. Dat bericht Dutch IT Channel. Waarom HP zich terugtrekt, is niet bekend.

Bij de inlichtingenronde stelden leveranciers dat door vast te houden aan merk-eisen leveranciers worden uitgesloten.  Zo moest de thin client geschikt zijn voor het gangbare ‘Microsoft OS X64’ besturingssysteem. Ook een eis voor certificering MIL-STD 810G sluit bepaalde leveranciers op voorhand uit. Een andere ondergrens was de eis voor 17inch laptops. Die zijn niet veel beschikbaar in de markt, maar was voor de politie een harde eis.

De overheid stelt om beveiligingsredenen als minimaal criterium het gebruik van TPM
1.2 in combinatie met Bitlocker voor Fatclients Binnen Windows 7 wordt dit gerealiseerd door middel van TPM 1.2, voor Windows 10 is TPM 2.0 noodzakelijk om op security vlak compliant te zijn volgens Microsoft. Politie maakt nu gebruik van Windows 7, maar wordt (op termijn) gedwongen door Microsoft om over te stappen op Windows 10 (IoT).

Een ander probleem van de inschrijvers was gelegen in dat het niet duidelijk was wanneer sprake was van gelijkwaardigheid. De politie merkt op dat het uitschrijven van gelijkwaardigheidseisen zou worden uitgelegd als het toeschrijven naar een leverancier.

“De Politie kan hier niet mee akkoord gaan. Het is voor de Politie binnen het kader van een Europese aanbesteding niet toegestaan een specifiek merk en/of type te eisen tenzij daarvoor objectieve redenen bestaan die in de Aanbestedingswet zijn geregeld. Dit geldt evenzo voor het uitvragen van een specifiek merk en/of type Product toe te schrijven. Wij zien in deze geen mogelijkheden hiertoe op basis van de wet. Voor de Producten waar een merk wordt genoemd geldt daarom dat het genoemde of een gelijkwaardig Product geboden moet worden. Voor de volledigheid vermeldt de Politie dat het bij een gelijkwaardig Product gaat om een functioneel EN kwalitatief gelijkwaardig Product. De functionele en kwalitatieve specificaties van het in de prijzenblad genoemde Product gelden daarbij als
minimale eis voor het vervangende Product.”

Bron: Commerce Hub, 19 april 2017

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/wie-gunt-wat/5951162/3152533/hp-inc-naar-rechter-om-gunning-politie-aan-dell.htmli

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *