Inschrijftermijn praktijkproef aanbesteding duurzame binnenvaart CLINSH verlengd – Aanbestedingsnieuws

Inschrijftermijn praktijkproef aanbesteding duurzame binnenvaart CLINSH verlengd

De aanbesteding van het project CLean INland SHipping (CLINSH) voor de proef met duurzame technieken is verlengd tot 29 mei 2017, 12.00 uur. Daarnaast kun je naast gebruikmaking van het CTM-platform ook de aanbestedingsstukken opvragen en insturen per mail.

Dat is volgens Zuid-Holland goed nieuws voor binnenvaartschippers die willen bijdragen aan verduurzaming van de sector. Deze verlengde inschrijftermijn geeft schippers meer tijd om offertes van schone technologieën op te vragen en eventueel de financiering te regelen.

In de procedure voor de aanbesteding zijn enkele vereenvoudigingen doorgevoerd. Zo kunnen schippers nu ook via e-mail de aanbestedingsdocumenten ontvangen en indienen. Wie dat wil kan ook nog steeds gebruik maken van het aanbestedingsplatform CTM Solution. Via de website van Clinsh is hierover meer informatie te vinden. Op de website komen ook veelgestelde vragen en de antwoorden daarop over deze aanbesteding.

De proef gaat van start met 30 schepen die door middel van een Europese aanbesteding worden geselecteerd. Voor het project worden de volgende twee selecties gemaakt:

a) 15 schepen die door de eigenaar worden uitgerust met emissiereducerende technologie of alternatieve brandstof. Dit zijn nabehandelingssysteem SCR-DPF, Fuel Water Emulsion, hybride installatie, Liquefied Natural Gas of Gas to Liquid Fuel.
b) 15 schepen die al varen met een emissiereducerende technologie of alternatieve brandstof.

Bron: Zuid-Holland

In juli 2017 is bekend op welke schepen apparatuur wordt geplaatst. Daarna wordt gedurende 1 tot 2 jaar continu de uitstoot aan boord gemeten. Dit levert waardevolle informatie op over de milieuprestaties én operationele kosten bij toepassing van de verschillende technieken. De proef start begin september 2017.

De tweede tender om leveranciers te selecteren voor de installatie van de meetapparatuur en het uitvoeren van controlemetingen is op 27 maart van start gegaan en loopt parallel aan de aanbesteding van de te selecteren schepen.

CLINSH is een demonstratieproject dat de effectiviteit en kosten van emissiereducerende technieken en alternatieve brandstoffen vanuit de praktijk in kaart brengt. CLINSH is op 1 september 2016 officieel van start gegaan en wordt ondersteund door het Europese LIFE fonds. De totale projectkosten zijn ruim €8,5 miljoen, waarmee 17 partners samen met het Europese Life Fonds investeren in diverse projecten die bijdragen aan een duurzame binnenvaart. De provincie Zuid-Holland is lead partner van het project CLINSH.

Bron: Zuid-Holland, 14 april 2017

Zie eerder:

Zuid-Holland zoekt scheepseigenaren voor aanbesteding duurzame schepen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *