Het nationaal archief wonder – Aanbestedingsnieuws

Het nationaal archief wonder

transparant © Zaz 2017

Transparantie laat zich slecht combineren met niet-uitvoerbare wetten. Dat blijkt onder meer uit de uitspraak van PRQ tegen het Nationaal Archief. Het gaat om de aanschaf van storage en backups, die niet mogen werken met Flash en Java. Het geleverde blijkt daar toch mee te werken en na testen wil de contract manager de nadere overeenkomst ontbinden.

Het Nationaal Archief heeft nog opgemerkt dat zij op zichzelf wel bereid was om in te stemmen met het gebruik van de door PQR geleverde tijdelijke oplossing, als deze aan alle gestelde eisen zou voldoen. Dat dit niet het geval is, zoals het Nationaal Archief stelt, is door PQR erkend. De tool maakt namelijk in strijd met eis 56 gebruik van Flash en Java. PRQ heeft echter net de aanbesteding gewonnen met heel veel gedoe, dus om dan meteen daarna te horen dat de nadere overeenkomst ontbonden wordt omdat je niet voldoet aan een eis, dat is echt zuur.

De wonderen blijken de wereld nog niet uit te zijn. Het is ten minste in het onderhavige geval niet onaannemelijk dat er wonderen zijn geschied, daar bij het Nationaal Archief.

Het Nationaal Archief heeft dat echter stellig betwist en gelet daarop kan in dit geding niet van de juistheid van deze niet dan wel onvoldoende nader onderbouwde stelling van PQR worden uitgegaan. De opmerking van PQR dat, zo begrijpt de voorzieningenrechter, het zeer onwaarschijnlijk is dat het Nationaal Archief niet heeft ingestemd, om

dat PQR anders nooit aan de implementatie zou zijn begonnen, is onvoldoende om anders te oordelen
Weliswaar komt dit de voorzieningenrechter niet onaannemelijk voor, maar het Nationaal Archief heeft daartegenover gesteld dat het zeer wonderlijk is dat, als zij met een dergelijke afwijking zou hebben ingestemd, dat niet schriftelijk is vastgelegd. Ook dat komt de voorzieningenrechter niet onaannemelijk voor. Voorts stelt het Nationaal Archief dat het juist zeer onwaarschijnlijk is dat zij hiermee heeft ingestemd, nu haar dat aanbestedingsrechtelijk niet vrij staat. Dat is juist, indien dit zou leiden tot een wezenlijke wijziging van de opdracht, hetgeen niet kan worden uitgesloten. Wellicht dat getuigenbewijs kan leiden tot opheldering ten aanzien van dit geschilpunt tussen partijen, maar ook daarvoor is in dit geding geen plaats.

Gelukkig maar kortom, dat er voor aanbestedingsfilosofie in dit kort geding geen plaats is.

Zie eerder: 3A3: Aanbestedingsregels intrinsiek onuitvoerbaar

Column: Aanbestedingsfilosofie

1 thought on “Het nationaal archief wonder

  1. Ik snap het Nationaal Archief wel. Door de beveiligingslekken en talloze updates als argument te gebruiken zijn Flash en Java door Apple, Chrome en anderen terzijde geschoven. HTML 5 is het nieuwe toverwoord. Maar dat kan lang niet alles dus wordt er vaak onderhuids driftig door geknutseld met Javascript. Zodra er overigen wel een bruikbaar alternatief is, zal dat allerminst lang veilig blijven, daar kun je in ieder geval wel gif op in nemen. Toch snap ik het nationaal archief wel. Elektronisch beschikbaar maken, goede zoekfuncties, het is allemaal geweldig maar als je steeds opnieuw het wiel moet uitvinden door veranderingen is dat niet leuk. Heb je je data beschikbaar op een gebruikersvriendelijke manier, wordt ineens je plugin geweigerd. Het archief in Delft had of heeft dat met zijn beeldbank. verder dan de thumbnails kom ik niet meer. Toch zonde. Aan de andere kant moet je Java en Flash niet uit het raam kieperen. Lang niet iedereen doet dat, zelfs de Politie niet, die hebben zelfs op Stepstone specifiek gevraagd om java programmeurs, ik geef u de tekst, u kunt nog reageren tot 20 maart.

    senior Java ontwikkelaar

    Voor het vertalen van gewenste functionaliteiten in robuuste en gecertificeerde ICT-oplossingen breidt het softwareontwikkelingsteam van de politie uit. Multidisciplinaire teams van developers, analisten en testers werken continu via de scrum/agile methodiek aan snelle ontwikkeling, bouw en onderhoud van informatiesystemen en politieapplicaties. Cruciale producten voor het politiewerk op straat en in de opsporing. Zo werk je als gedreven IT-er aan een veiliger Nederland.

    Zo werk je dus met Java blijkbaar aan een veiliger Nederland. U ziet men is er nog niet over uit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *