Protest in Roosendaal tegen aanbesteding thuiszorg naar nieuwkomer Axxiccom – Aanbestedingsnieuws

Protest in Roosendaal tegen aanbesteding thuiszorg naar nieuwkomer Axxiccom

Roosendaalse thuiszorgmedewerkers hebben gisteren, 23 februari geprotesteerd tegen de aanbesteding van thuiszorg. De organisatie noemt de opkomst, groot, ondanks het slechte weer. Voor het raadshuis kwamen circa 70 medewerkers van de thuiszorg bij elkaar. De actievoerders noemen het belachelijk dat de thuiszorg naar een nieuwkomer uit Schiedam gaat en dat dit verlies van de werkgelegenheid in Roosendaal betekent. Door de aanbesteding komen de banen van circa 120 medewerkers van de Roosendaalse thuiszorg-organisatie DAT op de tocht te staan.

Na een verloren aanbesteding gaat de thuiszorg over naar het Schiedamse bedrijf Axxiccom. Wethouder van Poppel (SP) bevestigt tegenover aanbestedingsnieuws dat prijs géén criterium was bij de aanbesteding. De vraag of overgang van onderneming bij aanbestedingen landelijk geregeld zou moeten worden, noemt Van Poppel “een goede zaak”

.

De aanbesteding zoals deze nu geregeld is, geeft volgens de wethouder vooral een invulling aan de taakstelling van het rijk. Met de aanbesteding is “invulling mee gegeven aan de financiële opgave van ruim 1 miljoen euro in 2019 waar de gemeente voor staat om de Wmo-zorg blijvend uit te voeren binnen de beschikbaar gestelde rijksbudgetten.”

Aan die bezuinigingsopgave heeft de gemeente uitvoering gegeven met de in 2015 vastgestelde VeranderAgenda sociaal domein “Gebundelde Kracht”. Daarin is aangegeven dat er op gebied van Wmo-ondersteuning een afname van het specialistisch veld en een versterking van het voorliggend veld gerealiseerd wordt en dat deze afname gepaard gaat met een financiële verschuiving van “zwaar naar lichte vormen”.

De gemeente vindt het in lijn met deze ambitie noodzakelijk om de huidige Huishoudelijke Hulp maatwerkvoorziening te transformeren naar een nieuwe maatwerkvoorziening waarin Huishoudelijke Hulp en lichte vormen van begeleiding gecombineerd aangeboden worden (HbHplus)
Bron: https://platform.negometrix.com/PublishedTenders.aspx?tenderId=48677

Update: 11:45
Omroep Brabant bericht vandaag dat aanbesteden volgens een woordvoerder van de thuiszorgorganisatie DAT ook geen zin had gehad. Het Schiedamse bedrijf gaat vooral met “jonge werknemers” werken. Dan heeft reageren voor DAT ook geen zin meer, onder die prijs kunnen zij niet zitten.

 

Zie ook:

https://www.facebook.com/events/1767321806915765/permalink/1769074713407141/

en eerder:

Opnieuw dreigend massa-ontslag na aanbesteding thuiszorg Roosendaal

en in andere media:

Omroep Brabant: Jonge medewerkers nemen thuiszorg over

Wethouder laat zich om de tuin leiden acties op touw komst internationaal schoonmaakconcern

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *