Herinrichting N69 Eindhovenseweg Aalst – Aanbestedingsnieuws

Herinrichting N69 Eindhovenseweg Aalst

Foto: Google Streetview

Een duurzame en gezonde leefomgeving, dat is wat de gemeente Waalre wil bereiken met het project “Duurzaam door Waalre”. De gemeente wil dit bereiken door zowel op de Eindhovenseweg (N69) in Aalst als op de Traverse in Waalre-Dorp het aantal verkeersbewegingen rigoureus terug te dringen. Dit wordt gerealiseerd door het vrachtverkeer en sluipverkeer uit de dorpskernen te weren. Hiermee wil de gemeente het dorp ‘teruggeven aan de inwoners’. De herinrichting van de Eindhovenseweg draagt hieraan bij. De nieuwe verbindingsroute “De Westparallel”, een nieuwe provinciale weg van de Belgische grens naar de A67/A2 (de nieuwe N69), wordt door de provincie aangelegd. Deze nieuwe weg heeft als doel
de leefbaarheid voor de bewoners van de regio te verbeteren. Dit wordt bereikt door doorgaand verkeer dat nu nog over lokale wegen of door dorpen gaat over deze nieuwe weg te laten rijden. De nieuwe weg is nu gereed voor automobilisten. De gemeente Waalre is daarom begonnen met de uitvoering van het project “Duurzaam door Waalre”. Dit project bestaat uit drie deelprojecten, zijnde:
Traverse Zuid Waalre-Dorp
Eindhovenseweg (N69) Aalst
Traverse Noord Waalre-Dorp
Het deelproject dat als eerste wordt uitgevoerd is het project “Traverse Zuid Waalre-Dorp”. De uitvoering van dit deelproject is reeds gestart. Het tweede deelproject, dat nu aan de orde is, betreft de herinrichting van de Eindhovenseweg. De locatie van het traject is op het volgende kaartje zichtbaar gemaakt.
 De gemeente Waalre wil een duurzame en gezonde woon- en leefomgeving voor de inwoners en bezoekers van Waalre. De volgende drie uitgangspunten zijn hierbij door de gemeente als speerpunt aangeduid:
terugdringen van de hoeveelheid doorgaand verkeer
weren van sluipverkeer
verbeteren van doorstroming, oversteekbaarheid en veiligheid

Om daar te komen gaat de gemeente Waalre de Eindhovenseweg herinrichten dat ervoor zorgt dat er in 2023 het volgende is gerealiseerd:
– hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) tussen Eindhoven en Valkenswaard
– geen doorgaand vrachtverkeer meer over de Eindhovenseweg
– autoverkeer Eindhovenseweg met circa 40% teruggedrongen (van circa 21.000 motorvoertuigen per etmaal naar circa 13.500)
– auto is ondergeschikt aan openbaar vervoer en fiets
– duurzame herinrichting van de openbare ruimte, zoals plantsoenen en dergelijke
Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden is het belangrijk dat overlast voor verkeer, inwoners en bedrijven tot een minimum wordt beperkt.

De overeenkomst bestaat uit de herinrichting van de Eindhovenseweg. Het werk bestaat in hoofdzaak uit:
aanleg HOV baan
aanpassen kruispunten
groot onderhoud aan bestaande infrastructuur
aanpassing snelheidsregime van de bestaande weg
aanpassing en aanleg riolering
bijbehorende aanpassingen aan kabels en leidingen

De uit te voeren werkzaamheden liggen binnen de gemeentegrenzen van de gemeente Waalre en vallen alleen onder haar verantwoordelijkheid. In deze opdracht worden de ondergrondse werkzaamheden gecombineerd met het herinrichten van het betreffende gebied. In de uitvoering van de opdracht zijn veel werkzaamheden nauw met elkaar verbonden. Omdat de werkzaamheden die binnen deze opdracht uitgevoerd moeten worden generiek voor de gww-sector zijn, en omdat het totale werk één technisch en economisch geheel is, is er op basis hiervan geen sprake van een samengevoegde opdracht.

Vanwege de totale lengte van de Eindhovenseweg van bijna 4 kilometer, wordt het werk ingedeeld in drie hoofdfases: noord, midden en zuid. Het bestek sluit aan op de hoofdfases van het project. De gemeente wil de werkzaamheden van de drie hoofdfases door één aannemer uit laten voeren. Daarom wordt het werk als één opdracht aanbesteed. Momenteel is er nog geen definitief ontwerp voor het gehele traject dat vertaald kan worden in een bestek. Toch wil de gemeente al een aannemer contracteren voor het gehele traject. Een reguliere overeenkomst is niet passend in deze situatie. Het voorlopige ontwerp is wel beschikbaar. Op basis hiervan kan een goede inschatting worden gemaakt van de uit voeren werkzaamheden, benodigde
materialen en hoeveelheden. Een raamovereenkomst biedt daarmee de uitkomst in deze situatie. De gemeente kan dan op een later moment besluiten welke werkzaamheden ze uit wil laten voeren. De werkzaamheden starten in april 2022. De uitvoeringsduur bedraagt naar verwachting 2 jaar. De opdracht eindigt op het moment dat alle uit te voeren werkzaamheden zijn afgerond.

Deze aanbesteding betreft een niet-openbare procedure die uit twee fasen bestaat, de aanmeldingsfase en de inschrijvingsfase. De aanbestedende dienst gaat de inschrijvingen beoordelen op basis van het gunningscriterium beste prijs-kwaliteitsverhouding, wat inhoudt dat de aanbestedende dienst naast prijs de inschrijvingen beoordeelt op kwaliteit. Ter bepaling van de beste prijs-kwaliteitsverhouding wordt gebruik gemaakt van de gunnen op waarde (GOW) methode.

Bron: Tenderned zondag 17 oktober 2021 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/241271

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *