Kavel 4A Sluisbuurt Zeeburgereiland Amsterdam – Aanbestedingsnieuws

Kavel 4A Sluisbuurt Zeeburgereiland Amsterdam

Impressie: Gemeente Amsterdam

De Sluisbuurt ligt in het noordwestelijk deel van het Zeeburgereiland, binnen de ringweg A10. Deze wijk oriënteert zich richting het water en de binnenstad. De wijk krijgt drie bijzondere plekken in de openbare ruimte, elk met een eigen karakter, die de basis vormen van de wijk: het Entreegebied, het Waterbassin en het Sluispark. Het thema ‘de Bewegende Stad’ komt overal in de Sluisbuurt terug. De openbare ruimte krijgt een inrichting die uitnodigt om te wandelen en fietsen. De opbouw van het plan wordt gekenmerkt door een Amsterdamse stratenstad met bouwblokken tot 20 meter hoog (uitzondering tot 30m). Daarboven zijn torens van verschillende hoogtes gesitueerd. In de onderste lagen van de gebouwen (begane grond en eerste verdieping) is ruimte voor een mix van wonen en niet-wonen zoals scholen, maatschappelijke voorzieningen, winkels en werkplekken. Deze
mix zorgt voor interactie en levendigheid op straat, wat tevens bijdraagt aan de sociale veiligheid. De Sluisbuurt wordt een stedelijke en inclusieve wijk waar ruimte is voor verschillende typen huishoudens. Voor de gehele buurt geldt een verdeling over de verschillende woonsegmenten van 40% sociale huurwoningen, 35% middensegment woningen en 25% vrije sector woningen, waarbij het programma per kavel varieert. Kavel 4A behoort tot het zuidoost kwadrant. Het zuidoost kwadrant bestaat uit clusters 4, 5 en 6 die samen de eerste fase van de ontwikkelingen in de Sluisbuurt vormen. Kavel 4A zal vanwege zijn
positie aan de hoofdstraat en vanwege de toren de eerste tien jaar onderdeel zijn van de beeldvorming van de buurt bij entree.
Kenmerkend voor deze kavel is tevens de hoekligging aan het binnenwater.

Hoofdopgave voor tenders in de Sluisbuurt is het ontwikkelen van een stedelijke gemengde wijk met hoge duurzaamheidsambities. In deze tender ligt de nadruk op natuurinclusief bouwen. Het gebouw is vanwege de integratie van groen in het ontwerp een groene biodiverse eyecatcher in de Sluisbuurt, waarin flora en fauna volop de ruimte hebben. De zuidkant en de oostkant van de kavel grenzen direct aan de gracht. In de hoek ontstaat daardoor een unieke locatie voor een binnenterrein. Veel aandacht zal uitgaan naar de inrichting van groene daken, terrassen en gevels die bijdragen aan het optimaliseren van het klimaat en daarnaast de biodiversiteit stimuleren. Bij deze kavel draait het om balans en contrast. Enerzijds stedelijke randen met publieke voorzieningen langs de hoofdstraat aan de westzijde en anderzijds een intieme groen- blauwe ‘binnenwereld’ vanwege de ligging aan het binnenwater, nabij een openbaar plantsoen. Ook de balans tussen collectief en privé gebruik van ruimten vraagt nadrukkelijk om aandacht. Het gebouw wordt gekenmerkt door verschillende hoogtes, variërend van 12, 17, 20 tot 40 meter hoog.

De gemeente kiest er in deze selectieprocedure voor om met een voorselectie en een definitieve selectie te werken. Met deze selectiemethode beoogt de gemeente het aantal inschrijvers dat tijd en geld investeert in het maken van een ontwerp te beperken tot maximaal vier. De uitschrijver van deze selectie is Gemeente Amsterdam, Grond en Ontwikkeling. De voorselectie betreft een meervoudige openbare inschrijving. Bij de definitieve selectie zal uit de groep van voorgeselecteerde inschrijvers een winnaar worden aangewezen.De voorselectie zelf bestaat uit een schriftelijke beoordeling op de selectiecriteria: visie op natuurinclusief bouwen, visie op energieconcept, visie op ruimtelijke kwaliteit en plan van aanpak ontwikkelproces. De ruimtelijke en programmatische uitgangspunten uit het bestemmingsplan, uitwerkingsplan en bouwenvelop zijn bepalend. De maximaal vier inschrijvers die de hoogste score hebben behaald op de selectiecriteria worden uitgenodigd om deel te nemen aan de definitieve selectie.

Bron: Tenderned maandag 18 oktober 2021 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/241545

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *