Helmondse chef inkoop fraudeerde voor zeker €450.000 – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Helmondse chef inkoop fraudeerde voor zeker €450.000

Een Helmondse ambtenaar, chef inkoop Pieter H. die vorig jaar is ontslagen omdat hij zichzelf zou fêteren, heeft volgens een gemeentelijk rapport in drie jaar tijd voor zeker € 450.000 gefraudeerd. Leveranciers hielpen daartoe mee door facturen te veranderen. Ze moesten spullen afleveren bij zijn persoonlijke woning, een kasteel in Heerlen, dat inmiddels is verkocht. Het is waarschijnlijk dat de totale schade nog enkele tonnen hoger ligt. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente heeft laten uitvoeren door PWC en dat vandaag is gepubliceerd, in verband met de openbare verslaglegging.

Het college van B&W is geschokt over de fraude. “Het is diep triest dat iemand tot zoiets in staat is. Mede door de alertheid van collega’s  is de medewerker tegen de lamp gelopen en heeft hij strafontslag gekregen. Met de maatregelen die we de afgelopen tijd hebben genomen doen we al het redelijke om de kans op nieuwe fraude te minimaliseren.” Volgens de gemeente zijn er geen andere medewerkers bij betrokken.

1 van de fraude methoden uit het PWC rapport

Eind vorig jaar is er vanuit de ambtelijke organisatie melding gedaan van vermoedens van fraude door de betreffende medewerker. Hij was tot halverwege 2016 hoofd van de Interne Dienst, maar werd na een reorganisatie niet opnieuw tot manager benoemd. De ontslagen medewerker was sinds 2006 in dienst bij de gemeente. Vanwege het belang van openbare verantwoording is de samenvatting van dat rapport openbaar gemaakt; omwille van de genoemde civielrechtelijke stappen en om redenen van privacy, geldt dat niet voor het volledige onderzoeksrapport.

De in privé aan de betrokken medewerker en zijn echtgenote geleverde goederen betreffen onder meer elektronica, auto’s, dameskleding, damesschoenen, herenkleding, fietsonderdelen, onderhoud van fietsen, etenswaren, tuinmaterialen waaronder bomen, planten en plantenbakken, en wijnen. De in
privé geleverde diensten betreffen onder andere tuinaanleg en onderhoud aan de tuin van de privéwoning van zijn echtgenote.

De betrokken medewerker heeft leveranciers van de gemeente facturen overhandigd met het logo van een secundaire leverancier. Op deze facturen met het logo van de secundaire leverancier was echter zijn eigen bankrekening of een bankrekening van een autobedrijf vermeld. De gelden die door de
leveranciers naar de opgegeven bankrekeningen zijn overgemaakt, zijn door die leveranciers doorbelast aan de gemeente Helmond, die deze bedragen vervolgens aan de leveranciers heeft betaald. De betaalde bedragen op de bankrekening van een autobedrijf zijn gebruikt voor de aflossing van
financieringen ten behoeve van drie personenauto’s. Een surplus van deze betalingen – niet nodig voor de financieringsovereenkomst -, is door het autobedrijf overgemaakt op de privérekening van de betrokken medewerker.

Naar PWC heeft begrepen heeft in december 2016 de betrokken medewerker naar aanleiding van het interne onderzoek goederen teruggegeven en in daarop volgende gesprekken een bedrag van circa € 18.000 heeft terugbetaald. In de afgelopen maanden is ook door het Openbaar Ministerie uitgebreid onderzoek gedaan naar deze zaak. Recentelijk heeft het Openbaar Ministerie dit strafrechtelijk onderzoek afgerond. Eerstvolgende stap in het strafproces is een regiezitting, die dit najaar wordt verwacht.

De genomen maatregelen hebben onder andere betrekking op de betaling van facturen. Het vier-ogenprincipe wordt nu hard afgedwongen: een factuur kan door een budgethouder pas betaalbaar worden gesteld als de levering door een andere medewerker is bevestigd. Deze functiescheiding was ook in het verleden weliswaar gangbaar, maar werd in de procedures niet afgedwongen. Daarvan heeft de ontslagen medewerker misbruik gemaakt. Er zijn geen aanwijzingen dat meer medewerkers dat hebben gedaan. De procedures én ook de controle daarop zijn nu aangescherpt, zo bericht de gemeente.

Advocaat van de voormalig inkoper Gitte Stevens heeft laten weten tegenover het Eindhovens Dagblad verbolgen te zijn over de publicatie van het onderzoeksrapport. “De dingen waarvan hij wordt verdacht, worden gebracht als vaststaande feiten.

Zie ook:

https://www.ed.nl/helmond/fraude-ambtenaar-helmond-zeven-zondes-om-de-zaak-te-bedonderen~a2a307a3/

https://www.ed.nl/helmond/advocaat-fraude-ambtenaar-woest-op-gemeente-helmond~a30cbcb6/

https://www.ed.nl/helmond/schokkend-rapport-leveranciers-hielpen-helmondse-fraude-ambtenaar-die-zorgde-voor-miljoen-aan-schade~af8c837c/

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *