Hakkers-Beens stort stenen in Markkanaal – Aanbestedingsnieuws

Hakkers-Beens stort stenen in Markkanaal

Rijkswaterstaat is in oktober 2023 gestart met het herstellen van de bodem van het Markkanaal tussen Oosterhout en Breda. Bij het vervangen van de damwanden is geconstateerd dat er gaten in de waterbodem aanwezig zijn. De bodem wordt daarom nu hersteld met een steenbestorting.

De gaten op de bodem van het Markkanaal zijn ontstaan door stromingen en golfbewegingen als gevolg van jarenlang intensief gebruik van het kanaal. Het is noodzakelijk om deze gaten te herstellen om de nieuwe damwandconstructie optimaal te laten functioneren. Met het herstellen van de bodem versterkt volgens Rijkswaterstaat, de oeverconstructie.

©Rijkswaterstaat 2023

De bestortingswerkzaamheden zijn begin oktober 2023 gestart en het streven is om in maart 2024 klaar te zijn. De werkzaamheden worden voornamelijk vanaf het water uitgevoerd. Wegen en fietspaden blijven gewoon toegankelijk. Er is geen hinder voor het wegverkeer.

Hinder voor de scheepvaart is beperkt tot een gedragsaanpassing en er geldt een doorvaartbreedtebeperking. Scheepvaart is middels een scheepvaartbericht (BAS-bericht) op de website Vaarweginformatie(externe link) geïnformeerd.

De werkzaamheden vinden plaats op werkdagen tussen 07.00 en 19.00 uur. Het aanbrengen van de steenbestorting is soms te horen. Mogelijke geluidsoverlast beperken we uiteraard tot een minimum.

Het werk wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie Hakkers-Beens. Zij hebben in 2022 en 2023 op dit traject ook de damwanden vervangen. Damwanden houden de oevers langs het Markkanaal op hun plek. Voorheen bestonden deze oude damwandconstructies uit voornamelijk hout. Om onveilige situaties te voorkomen, zijn deze verouderde damwanden vervangen voor nieuwe stalen constructies. Hiermee blijft het Markkanaal veilig voor de scheepvaart en voor gebruikers van de omliggende wegen.

Aannemerscombinatie Hakkers-Beens biedt omwonenden de kans om de voortgang van de werkzaamheden te volgen via de BouwApp. Geïnteresseerden kunnen de app gratis downloaden in de appstore of in Google Play en vervolgens het project ‘Groot Onderhoud Vaarwegen 7a’ zoeken en volgen.

Bron: Rijkswaterstaat, 19 oktober 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *