Geen Dassen ellende, RWS huurt personeel via brokers in – Aanbestedingsnieuws

Geen Dassen ellende, RWS huurt personeel via brokers in

Rijkswaterstaat heeft een openbare aanbesteding afgerond voor het inhuren van personeel. De uitkomst is een definitieve gunning van de opdracht aan 2 brokers, te weten Circle8 en Magnit Global. Via deze 2 brokers kunnen leveranciers en ZZP’ers per 1 december 2023 meedingen naar nieuwe inhuuropdrachten bij Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat maakt nu nog grotendeels gebruik van een Dynamisch Aankoop Systeem (DAS). Dit gaat om zo’n 70% van onze inhuur, oftewel ruim 800 inhuurfuncties.

Flexibele schil, Pixabay: stevepb

Daarnaast zijn er (rijksbrede) raamovereenkomsten van kracht voor met name de inhuur van bedrijfsvoeringsfuncties. De inhuur via deze raamovereenkomsten verandert niet. Ook de eerder afgesloten en lopende contracten via het DAS blijven doorlopen en worden niet overgenomen door de brokerpartijen.

De geselecteerde brokers hebben kennis van de diverse branches en een goed netwerk, waardoor zij in staat zijn om op de hele markt geschikte kandidaten voor ons te vinden. In de aanbesteding is naast de uitgevraagde dienstverlening het aspect Maatschappelijk Verantwoord Inkopen nadrukkelijk meegenomen.

Circle8 en Magnit Global gaan per 1 december 2023 inhuuropdrachten van Rijkswaterstaat uitzetten in hun netwerk en verzorgen vervolgens de contracten met de inhuurkrachten.

Bron: Rijkswaterstaat, 17 oktober 2023

NDR: Het probleem van de ontoegankelijkheid van de inkopende overheidsafdeling wordt met een tussenpersoon niet opgelost, de situatie voor de bij de rijksoverheid wervende zzp’er verbetert er dus niet door.  In plaats van dat door de ZZP’er direct kan worden gereageerd via de vaak zeer cryptisch bereikbare marktplaatsen met steeds net iets te grote opdrachten (bijvoorbeeld voor niet 1 maar voor 3 ruimtelijke-juristen), moet de ZZP’er nu afwachten tot het door een broker benaderd wordt. We vragen ons af wat de gevolgen ervan zijn voor de salariseisen aan ZZP’ers maar de brokers zullen niet in prijs dalen. Tot aan de feitelijke inhuur drukken er immers geen ZZP-loonkosten op de broker. Aanbestedingsnieuws hoopt maar dat de kwaliteit van de inhuur er niet onder hoeft te lijden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *