Freeparq wint aanbesteding freerunpark Noordoostpolder – Aanbestedingsnieuws

Freeparq wint aanbesteding freerunpark Noordoostpolder

Voor de wat oudere ambtenarenlezer onder u is het wellicht nieuw, dat sommige mensen er een sport van maken om tegen muren op te lopen. Dat heet Freerun. Het is anders dan skaten, nog geen wereldberoemde en olympische volkssport, al heeft het soms wat weg van turnen. Gemeente Noordoostpolder heeft -kennelijk- een aanbesteding in de markt gezet voor een freerun park. Niet als specifieke sport maar in een parkje vlak bij een nieuwbouwwijk.

Aanbestedingsnieuws is erg verbaasd met de gevolgde procedure. Op TenderNed is d.d. 7 september geen aanbesteding voor een freerun park te vinden. Hoe Freeparq precies aan de opdracht komt, oogt ook in de bestuursstukken raadselachtig. De aanbesteding is kennelijk voorbereid door Freerun Academy.

Nog wat gekker wordt het als bewoners aangeven dat de opdrachtverstrekking kennelijk vooruit liep aan de wijkverkiezing voor de invulling van een dergelijk plan, en dat die wijkverkiezing ook nog eens door de gemeente via een besloten Facebook-groep is georganiseerd. Dat is wel een onorthodoxe invulling van inspraak achteraf.  In een brief van de bewoners van 23 augustus jongstleden doen ze de situatie uit de doeken: B02-01-Bijlage-bij-e-mail-inwoner-2021-08-23-brief-wijkpark-Emmelhage-1.pdf (noordoostpolder.nl)

Nou is het toch al niet slim, om kavels duurder te verkopen in 2018 aan een groen grasveld, om daar dan twee jaar later betonnen constructies op te gaan bouwen. Een freerun park is meer dan een voetbalveldje een veiligheidsrisico, zo ervaren de bewoners. Hoe een freerunveld de nieuwbouwwijk van Emmeloord verdeelt: ‘We hebben hier geen Vondelpark nodig’ | Flevoland | AD.nl

De suggestie van een soort prijsvraag via een besloten Facebookgroep doet Aanbestedingsnieuws echter vermoeden dat de belanghebbenden bij het Freerunveld van de bewuste ondernemer zelf ook niet waren uitgesloten van deelname en zo de besluitvorming probeert te beïnvloeden. Stedon is ook een leverancier van Freerun parken. Heeft die een schijn van kans gemaakt om te reageren op deze niet-aanbesteding via de prijsvraag-gunningsconstructie en de besloten Facebook-groep?

Onderstaande afbeelding is de uitslag van de prijsvraag voor het type speelplaats. Die uitslag kwam op dezelfde dag als dat de gunning aan Freeparq bekend werd gemaakt via de besloten Facebook groep. De gut feeling van Aanbestedingsnieuws begint te borrelen. Het is gewoon niet zo waarschijnlijk dat de bewoners in de wijk erg vrolijk worden van een geasfalteerde sport vol beton. Een sport waarvan je hoopt dat je zoon het nooit ontdekt, getuige de vele suïcidale freerun filmpjes. Vreemd dat er in slechts 19 gevallen voor het behouden van het grasveld is gekozen.

De bewoners zijn blijkens ingezonden stukken niet te spreken over de besloten Facebook prijsvraag:

De gemeente wist dus niet te waarborgen dat enkel betrokkenen hun stem konden uitbrengen, en dan slechts eenmaal per persoon. Helaas lijkt het erop dat van deze mogelijkheid misbruik gemaakt is: het bedrijf dat nu van de gemeente de opdracht (sic!) dreigt te krijgen een freerunpark te mogen bouwen, heeft op social media de link naar de verkiezing gedeeld en daarbij diverse malen de oproep gedaan dat mensen op de optie van het freerunpark moesten stemmen. Uit de uitslag van deze gemanipuleerde verkiezing blijkt dat dit heeft geleid tot een zeer geflatteerde uitslag

 

We zitten dan ook nog een beetje met de inkoopbehoefte. In het jaarverslag 2019 is gepubliceerd dat het freerun park wordt ondersteund door een gebiedsregisseur. Meer dan dat vinden we niet. Is dat dan het enige draagvlak dat nodig is om iets voor elkaar te krijgen? Overigens is de doelgroep meer geïnteresseerd in regulier straatmeubilair,  hoe populair zo’n modegrill park dan echt wordt, kun je je ook afvragen.

Rest dan de vraag, op hoeveel moet Aanbestedingsnieuws de aanleg van een freerun veld ramen? Voor een skatepark liggen de prijzen in Amerika kennelijk op 45$ per vierkante meter. Dat is dan 38 euro per meter.  Dat zou dan nog meevallen, dan kom je voor minder dan 10.000 wel rond. De grond moet ervoor open, er moet worden bestraat, of andere valondergrond aangelegd. Het materiaal zelf kost in de duizenden euro’s.

Aanbestedingsnieuws vraagt zich ook af of het niet verborgen kosten heeft waardoor dit grapje uiteindelijk veel duurder gaat worden, toegenomen verkeersdruk als zo’n park daadwerkelijk aanslaat. Of als de geleerde talenten op de daken van Emmeloord worden toegepast door de lokale jeugd. Als er dodelijke slachtoffers vallen en de ambulance te lang deed over het park bereiken …

Voor de mensen in Emmeloord die in het graslandje geen Vondelpark zien en denken dat Amsterdammers dit gefreerun wel kunnen waarderen hebben we bewijs gevonden dat dit niet zo is.

Parkour Ninja Escapes ANGRY Dutch People on Amsterdam Rooftops – YouTube

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *