Ook vispassage in Rotterdam – Aanbestedingsnieuws

Ook vispassage in Rotterdam

Rijkswaterstaat gaat in Rotterdam een vispassage maken. Bij de vispassage komt ook een ligweide en steiger.  De natuurlijke stroming van het water is veranderd en op veel plekken zijn geleidelijke overgangen van land naar water en van zoetwater naar zoutwater verdwenen. Hierdoor missen planten en dieren geschikt leefgebied en zijn hun migratieroutes geblokkeerd. De Leuvekolk is een mooi voorbeeld waarbij Rijkswaterstaat zo’n migratieroute helpt te herstellen.

De Leuvekolk is 1 van de projecten van het gemeentelijke programma Rivieroevers. De aanpassingen worden betaald door de gemeente Rotterdam (onder andere vanuit het programma Rotterdam gaat voor groen), Havenbedrijf Rotterdam, Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard en Rijkswaterstaat. De Europese Unie zorgt via het LIFE-programma ook voor een bijdrage.

Vissen kunnen daardoor van de Nieuwe Maas naar de Rotte zwemmen, en andersom. De trek van zout naar zoet water is voor vissoorten, zoals de glasaal en de stekelbaars, belangrijk. Ook zorgt een vrije doorgang voor een gezonde visstand.

©Rijkswaterstaat 2021

Volgens Blije Vis , een stichting die financiering ontvangt van de Postcodeloterij, zijn er in Nederland al wel 1200 vispassages aangelegd. We berichtten al eerder over het gat in de Afsluitdijk ten bate van de vispassage. Daar is voor 55 miljoen een vismigratierivier aangelegd. Het verklaart misschien ook waar het spreekwoord vandaan komt. De vis wordt duur betaald. Aanbesteding vismigratierivier Afsluitdijk in september – Aanbestedingsnieuws

Zie ook:

Leuvekolk straks fijne plek voor mens en dier | Rijkswaterstaat, 7 september 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *