eNose helpt Noord-Holland bij opsporen geurhinder – Aanbestedingsnieuws

eNose helpt Noord-Holland bij opsporen geurhinder

Sinds 2015 werken de provincie Noord-Holland en Port of Amsterdam aan een netwerk van elektronische neuzen, zogenoemde eNoses. De Enoses worden geleverd door The Enose company. Aan de aanschaf zit een heel innovatief installatie-en ontwikkelingsproces aan vast, om te zien waar het netwerk nodig is en apparatuur technisch op elkaar en het personeel af te stemmen.

Een eNose is een meetinstrument met 4 sensoren. Het signaleert veranderingen in de luchtsamenstelling. Het zijn er inmiddels 84. Het doel van het eNose-netwerk is het opsporen van de oorzaken van geurhinder. Overlast van geur is op sommige plekken in Noord-Holland namelijk een bron van hinder.

In 2019 is het aantal eNose-meldingen met 62% gestegen ten opzichte van 2018. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat in 2018 het eNose-netwerk is uitgebreid met 41 eNoses op het Amsterdam-Rijnkanaal. Dit is gedaan om goed te kunnen monitoren en handhaven op het milieuverbod voor het afvoeren van damp van stoffen uit de ladingtank van een schip dat aardoliehoudende producten of chemicaliën heeft vervoerd. Sinds 1 maart 2017 is er in Noord-Holland een verbod op dit varend ontgassen.

Van de 746 waargenomen verhoogde signalen is 68% afkomstig van 8 eNoses in het Westelijk Havengebied. De belangrijkste oorzaak hiervan is zeer waarschijnlijk de economische groei en de daarmee gepaard gaande activiteiten.

In 2019 zijn in het Westelijk Havengebied 272 geurklachten geregistreerd. In 164 gevallen is de werkelijke veroorzaker gevonden. In de overige gevallen bleek het niet mogelijk om met zekerheid vast te stellen wat de oorzaak van de geur was. Een belangrijk deel (112) van de klachten had betrekking op één bedrijf in het havengebied. Er wordt in de tweede helft van 2020 onderzoek gedaan met extra eNoses rond deze locatie om de oorzaak van overlast beter te duiden. Wat meespeelt is een toename van het aantal woningen vlakbij dit deel van het havengebied. Daarnaast zijn er het afgelopen jaar meer klachten binnengekomen over de overslag van kolen. 2019 had opnieuw een warm, droog voorjaar en dito zomer. Geuren blijven in een dergelijke atmosfeer langer hangen waardoor er meer overlast wordt ervaren.

©Noord-Holland 2020

Het eNose-netwerk is een initiatief van Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, provincie Noord-Holland en Port of Amsterdam. Meer informatie kunt u lezen in het Jaarverslag eNose-netwerk Noordzeekanaalgebied en Amsterdam-Rijnkanaal 2019.
Dit verslag is samengesteld door OD Noordzeekanaalgebied.

Ook in de zorg is het bedrijf eNose aan de weg aan het timmeren. Daarvoor heeft het een Aenonose ontwikkeld. Dat apparaat herkent de helicobacter pelori bacterie in patiënten, via een niet-invasieve methode.

De Aeonose is een elektronische neus, die het mogelijk maakt om diverse ziektebeelden te detecteren door middel van ademanalyse. Deze analysemethode is snel en niet-invasief en daarmee ook patiëntvriendelijk.

Bron: Noord-Holland / eNose, 21 mei 2019

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *