Egelantier Haarlem weer in de verkoop – Aanbestedingsnieuws

Egelantier Haarlem weer in de verkoop

Foto: Haarlem.

De gemeente Haarlem biedt het neoklassieke gebouw De Egelantier uit 1873 aan de Gasthuisvest weer te koop aan. Voor de verkoop start de gemeente een meervoudige, niet-openbare verkoopprocedure. Anders dan de naam doet vermoeden, is het eerste deel een openbare procedure. Dat betekent dat alle geïnteresseerden zich kunnen inschrijven op de aanbesteding.

  • Medio februari/maart 2019
    Selectie- en gunningsleidraad, verkoopdossier en Conceptkoopovereenkomst gereed
  • Medio april/mei 2019
    Start inschrijvingsfase TenderNed
  • Medio juli/augustus 2019
    Selectiebesluit
  • Medio december 2019
    Gunningsbesluit
  • Medio januari 2020
    Ondertekening koopovereenkomst en notarieel transport

De 1e stap in de verkoopprocedure is een selectieronde van geïnteresseerde partijen. Hiervoor worden selectiecriteria opgesteld die moeten leiden tot een definitieve selectie van maximaal 5 partijen. Deze partijen worden uitgenodigd een plan en een bieding uit te brengen. Uiteindelijk wordt het beste voorstel gekozen uit 5 van de ingediende plannen die voldoen aan de opgestelde gunningscriteria. Bijvoorbeeld kwaliteitscriteria, criteria voor de visie, het grondbod, ontwerp of een combinatie van deze 4.Alle verkoopinformatie en aanbestedingsdocumenten worden op TenderNed geplaatst.

De gemeente wil dat de Egelantier ontwikkeld wordt tot een hotel. Daarnaast wil de gemeente dat er enkele stadswoningen voor starters, jongeren en ouderen, op het terrein van de Egelantier worden gebouwd. Het is ook mogelijk om culturele en maatschappelijke voorzieningen te huisvesten in de Egelantier.

De neoklassieke Egelantier leent zich goed voor een hotel vanwege de centrale locatie in de binnenstad en de ligging ten opzichte van musea zoals het Frans Hals en het museum Haarlem. De gemeente ziet deze ontwikkeling als een kans om het toerisme te stimuleren.

Oorspronkelijk is het gebouw neergezet om het Elisabeth Gasthuis te vervangen dat hier al in 1581 was gevestigd. Enkele oude elementen van het Elisabeth Gasthuis zijn bewaard gebleven. Zoals de oorspronkelijke poortjes, de trapopgangen, de Muzenzaal én de Regentenkamer uit de 17e eeuw. In 1979 werden er verschillende culturele voorzieningen in het voormalige gasthuis ondergebracht. De moderne entreepartij is ontworpen door stadsarchitect Wiek Röling

De Egelantier is tot voor kort in gebruik geweest als cultureel centrum voor de stad Haarlem. Op dit moment is er sprake van leegstandshuur.

Bron: Haarlem.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *