Duitsland versterkt Nederlandse waterstof inkoop – Aanbestedingsnieuws

Duitsland versterkt Nederlandse waterstof inkoop

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) ondertekende gisteren, 14 november 2023 in Duisburg drie intentieverklaringen op het gebied van waterstof. Twee met de federale Duitse overheid en een met de deelstaat Noordrijn-Westfalen. De ondertekeningen vonden plaats als onderdeel van het werkbezoek van Koning Willem-Alexander aan Noordrijn-Westfalen op 14 november. Gelijktijdig met het werkbezoek van de Koning nam onder leiding van de staatssecretaris een veertigtal Nederlandse bedrijven deel aan een economische missie over waterstof.

Hernieuwbare waterstof gaat de komende jaren een grote rol spelen in de verduurzaming van de industrie en de transportsector. Hiervoor zijn grote volumes hernieuwbare waterstof nodig. Binnen Europa hebben Nederland en Duitsland het meeste waterstof nodig. Om in deze vraag te voorzien zullen Duitsland en Nederland zowel waterstof zelf produceren als importeren, waarbij Nederland belangrijke havenfaciliteiten heeft om import mogelijk te maken voor beide landen. Zodoende ontstaat er op termijn een Noordwest-Europese waterstofmarkt waarbij Nederland zich tot een van de belangrijkste waterstofhubs van de regio kan ontwikkelen.

©Connexxion 2020

Via H2Global worden tenders georganiseerd om op basis van tienjarige contracten hernieuwbare waterstof op de wereldmarkt in te kopen tegen een zo laag mogelijke prijs en door te verkopen aan eindafnemers in de vorm van éénjarige afnamecontracten. H2Global compenseert vervolgens het eventuele prijsverschil tussen de inkoop- en de verkoopprijs. Een eerste veiling van inkoopcontracten is in 2022 in Duitsland uitgeschreven en een tweede veilingronde wordt in 2024 geopend.

Bron:

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/11/14/duitsland-en-nederland-versterken-samenwerking-op-gebied-waterstof

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *