Defensie wil voortgang IT vernieuwing verbeteren met leveranciersmanagement – Aanbestedingsnieuws

Defensie wil voortgang IT vernieuwing verbeteren met leveranciersmanagement

Het programma Grensverleggende IT (GrIT) boekte in de eerste helft van 2023 onvoldoende voortgang. Ook was Staatssecretaris Christophe van der Maat wil het programma Grensverleggende IT verbeteren. Dat programma moet zorgen voor vernieuwde IT-infrastructuur en de huidige IT deels vervangen. Van der Maat vindt dat ter sprake is van onvoldoende voortgang van het programma. Daarbij neemt hij aanbevelingen over van het Adviescollege ICT-toetsing.

Op aanbeveling van het adviescollege gaat Defensie zakelijker toezien op resultaten van de leverancier. Dat betekent dat ze geen nieuwe opdrachten meer verleent, voordat eerdere succesvol zijn afgerond. Verder houdt de organisatie de leverancier strakker aan de planning. Doorontwikkelingen in de huidige IT worden nadrukkelijk naast de planning van GrIT gelegd om dubbelingen in ontwikkeling te voorkomen. De totale planning met einddatum van het programma is ongewijzigd.

Ondanks eerdere maatregelen blijven de resultaten achter, constateert het Adviescollege ICT-toetsing. Dat stelt dat Defensie hierop niet effectief ingrijpt. Van der Maat noemt de conclusies teleurstellend,  maar herkenbaar. De conclusies sluiten aan bij eerdere constateringen van de Chief Information Officer (CIO) van Defensie en intern kwaliteitsmanagement.

Technische centrale (TC) a/b van het S-fregat Hr.Ms. Kortenaer (1978-1997) in 1984.
Bron: Nimh Beeldbank 2023

Om de resultaten te verbeteren, past de staatssecretaris de implementatiestrategie aan de voortgang en de effectiviteit van de maatregelen te monitoren geeft de CIO van Defensie aan het eind van het tweede kwartaal van 2024 een CIO-oordeel af over de invulling van de adviezen.

De realisatie van het programma kende de afgelopen 2 jaar al verschillende uitdagingen. Denk aan krapte op de arbeidsmarkt, de coronapandemie en de stikstofproblematiek die de bouw van datacenters vertraagde.

Bron: Defensie, 28 september 2023

Zie ook:

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/09/28/defensie-verbetert-groot-it-programma-na-achterblijvende-resultaten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *