Compacte batterijen voor pilot energieopslag bij wooncomplexen Amersfoort – Aanbestedingsnieuws

Compacte batterijen voor pilot energieopslag bij wooncomplexen Amersfoort

Picture: Pixabay.com

De gemeente Amersfoort heeft de ambitie om CO₂- neutraal te worden. De grootste focus ligt daarbij nu op de gebouwde omgeving en de transitie van aardgas naar andere, duurzamere bronnen voor warmte. In een aantal wijken in Amersfoort betekent dit all-electric oplossingen voor warmte en een veel hogere vraag naar elektriciteit in de toekomst. Ook wordt er steeds meer elektrisch gereden en wordt er, bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen, lokaal energie opgewekt. Deze veranderingen kunnen grote impact hebben op het elektriciteitsnet en de benodigde investeringen om het net toekomstbestendig te maken. De gemeente Amersfoort heeft de hulp nodig van inwoners, bedrijven en instellingen om CO₂- neutraal te worden. Het betaalbaar houden van de energietransitie is een belangrijke voorwaarde om draagvlak te creëren. Daarom onderzoekt de gemeente Amersfoort of en hoe ‘opslag als een service’ bij kan dragen aan lagere maatschappelijke kosten voor de energietransitie. Om dit te onderzoeken neemt de gemeente Amersfoort deel aan het Europese project ACCESS (Interreg North Sea Region). ACCESS staat voor Advancing Communities towards low-Carbon Energy Smart Systems en heeft als doel om projecten voor slimme energienetten sneller van de grond te krijgen. Naast een pilot in Amersfoort vinden er ook pilots plaats in Malmö (Zweden), Mechelen (België) en West-Suffolk (Groot-Brittannië). Ook zijn er verschillende onderzoeksinstituten en universiteiten bij het project betrokken, zoals Vito (België), Aarhus University (Denemarken), IFM (Groot-Brittannië), Johannesburg Science Park (Zweden). Het ACCESS project loopt tot april 2023.

In Amersfoort bestaat het ACCESS project uit het opzetten van twee lokale pilots en het organiseren van verschillende expertmeetings om middels simulaties en scenario’s ook een doorkijk te maken naar toekomstig beleid. Pilot 1 gaat om meerdere grondgebonden woningen (minimaal 10), waarbij thermische batterijen geplaatst worden als onderdeel van een slim en duurzaam energiesysteem in de betreffende woning en als onderdeel van een slim energiesysteem met meerdere woningen. Voor dit project is er een ontheffing op de Nederlandse energiewet aangevraagd en gekregen, waardoor er, via de energiecoöperatie Amersfoort, ook daadwerkelijk met energiehandel tussen consumenten geëxperimenteerd kan worden. Pilot 2 gaat over een appartementengebouwen van een woningcoöperatie waarbij geëxperimenteerd kan worden met ‘opslag als een service’ via de Energiecoöperatie Amersfoort als leverancier van deze energiedienst. Er wordt in Amersfoort samengewerkt met Energievan en Starke Energy, zij zijn verantwoordelijk voor het opzetten en de uitvoering van de pilots en de bemensing van Energiecoöperatie Amersfoort. Deze aanbesteding gaat over pilot 2. Pilot 1 maakt geen onderdeel uit van deze aanbesteding.

De opdracht bestaat uit het leveren, en installeren van compacte batterijen voor 2 wooncomplexen, met per batterij een streefcapaciteit van minimaal 80kWh. De batterij moet gekoppeld worden met nog aan te leggen PV en omvormer, en vormt gezamenlijk een slim en duurzaam energiesysteem. De batterij wordt ook intensief ingezet op balansmarkten. Het betreft een Amersfoortse pilot binnen het Europese project ‘Advancing Communities towards low-Carbon energy Smart Systems’ (ACCESS). De gemeente Amersfoort ontvangt subsidie om deze pilot te kunnen opzetten en uitvoeren. Voor de aanschaf van thermische batterijen is een bedrag van maximaal €90.000,- incl. BTW beschikbaar. De gemeente Amersfoort zoekt een inschrijver die voor het bedrag van maximaal €90.000,- incl. BTW de meeste kwaliteit kan leveren. Inschrijvingen met een inschrijfbedrag boven dit bedrag worden terzijde gelegd en komen niet voor gunning in aanmerking. Indien de opdrachtnemer geen BTW in rekening brengt, maar er voor (een deel van) de diensten geen vrijstelling van BTW blijkt te bestaan, komen deze niet ten laste van de opdrachtgever.

De gemeente wil een eenmalige overeenkomst aangaan die start op 29 november 2021, met de complete installatie uiterlijk 1 augustus 2022, en bij voorkeur zo snel mogelijk. Gemeente Amersfoort heeft het voornemen zich terug te trekken uit deze pilot met ingang van 1 mei 2023, maar kan besluiten dit niet te doen en dus na deze datum de samenwerking voort te zetten. Dit zal tijdig met de andere samenwerkingspartners worden gecommuniceerd. Aan het einde van de pilotperiode, dus rond april 2023 wordt het project geëvalueerd, waaronder ook de batterijen. De gemeente vraagt de opdrachtnemer om hieraan mee te werken. Dat is ook het moment waarop er mogelijk nieuwe afspraken worden gemaakt andere partijen die het project na de pilotperiode wensen voort te zetten.  De aanbesteding wordt uitgevoerd als een nationale openbare aanbesteding, waarop uitsluitend deel I van de Aanbestedingswet van toepassing is. De openbare aanbesteding houdt in dat ieder gegadigd bedrijf direct een inschrijving kan indienen. De gunning van de opdracht zal plaatsvinden op basis van de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Bron: Tenderned dinsdag 5 oktober 2021 https://www.tenderned.nl/tenderned-tap/aankondigingen/240229

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *