Column: Als de learningcurve parallel loopt aan de x-as… – Aanbestedingsnieuws

Column: Als de learningcurve parallel loopt aan de x-as…

Foto: Pexels.com

… dan leer je niet niets. De gedachte achter de learningcurve is dat als je iets vaker moet doen, het steeds gemakkelijker en dus goedkoper gaat. Dat dat niet werkt als je niets leert, niet van je fouten en niet van de fouten van anderen moge duidelijk zijn. Het is vandaag wat wij bij de redactie in Eindhoven dode dinsdag noemen, dat betekent dat door het TED gedoe met de twee dagen vertraging er bijna geen aanbestedingen zijn en wij dus wat initieel werk kunnen doen. Zo viel mij in augustus jl een artikel op in het Eindhovens Dagblad over het net opgeleverde woongebouw “Haasje over”. De kop luidde “Gloednieuwe woningen op Strijp-S blijken soms een sauna: in Haasje Over kan het binnen 34 graden zijn.” Ja dubbel glas, goede isolatie en zon, het gaat niet zo goed samen. Ondanks dat is dat “Haasje over” één van de vijf kandidaten voor een architectuurprijs “Gebouw van het jaar”.

An Sich heeft dat niet zoveel met aanbestedingen van doen, maar het gaat ons om de learningcurve. Bewoners zijn weer de dupe en deze redactie kan met ze meevoelen. Ook wij hebben hier last van. Zomers moet je twee meter van het raam vandaan blijven en we hebben hittescheuren. Zolang dat “Haasje over “op zichzelf staat is het geen nieuws natuurlijk maar het oog viel in september jl op een artikel bij Omroep West. `Eindelijk airco in snikhete studentenflats: ‘Blij dat ik weer normaal kan slapen’. In Leiden zijn zo´n tien jaar geleden ruim 500 studentenflats gebouwd waarbij ook al vlak na oplevering bleek dat de temperatuurhuishouding niet goed geregeld is. Veel geknutsel met o.a. plafondventilatoren was het gevolg, maar dat helpt natuurlijk niet als de warmte al binnen is. Nu is dus gekozen voor een energie vretende oplossing met airco´s in 504 studentenstudio´s.

`Misschien dat DUWO en de architecten hier een les uit kunnen halen hoe ze zo’n gebouw op een betere manier kunnen construeren zodat dit soort dure grappen niet meer nodig zijn´, zijn de laatste woorden van het artikel. Learning curve heet dat, maar dat was blijkbaar niet doorgedrongen tot de architecten van `Haasje Over`. Misschien dat deze column een beetje een duwtje kan geven (ook bij de aanbesteding van gebouwen). Heb je dubbel glas dan wou je dat je elders was!

Bronnen: ED: gloednieuwe-woningen-op-strijp-s-blijken-soms-een-sauna-in-haasje-over-kan-het-binnen-34-graden-zijn – Anita Vliegenberg – Omroep West:  eindelijk-airco-in-snikhete-studentenflats-blij-dat-ik-weer-normaal-kan-slapen – Robbert van Cleef- ED: eindhoven/haasje-over-maakt-kans-op-titel-gebouw-van-het-jaar-2021-ondanks-alle-tekortkomingen – Michel Theeuwen.

 

Ed Ploeg

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *