Circulaire ontmanteling Martinus G. de Bruingebouw Universiteit Utrecht – Aanbestedingsnieuws

Circulaire ontmanteling Martinus G. de Bruingebouw Universiteit Utrecht

Foto: Google Streetview

De Utrechtse Universiteit is op zoek naar consortia om het Martinus de Bruingebouw, het donorgebouw, volledig te gebruiken voor het bouwen van een doelgebouw. Alle gebouwen (inclusief schuur en bijgebouw) +/- 16.000 m2 bvo binnen de projectgrens. Eén van de belangrijkste uitdagingen in de bouwwereld anno nu:
Het hoogwaardig hergebruik van grote bouwdelen en constructie-elementen uit te ontmantelen panden. Momenteel ontwerpt men duurzame gebouwen voor een circulaire toekomst over 30 jaar, terwijl we nú al impact kunnen maken door bouwdelen uit te slopen panden her te gebruiken.

Brokkenmákers uit Amsterdam lanceert in samenwerking met Universiteit Utrecht, het Nationaal Renovatie Platform en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties daarom Gebouwenmarktplaats: een beweging die voor ogen heeft een mindshift te veroorzaken in de bouwwereld door éérst met de bestaande voorraad te ontwerpen en te ontwikkelen voordat er nieuwe circulaire materialen toegevoegd worden. Het betreft dus niet alleen het circulair ontmantelen maar de verantwoordelijkheid nemen voor een circulair eindresultaat.

Let op dit is een vooraankondiging van een marktconsultatie. Bij het “ter perse” gaan van Aanbestedingsnieuws.nl was een verdere procedure niet bekend.

Bron: Tenderned dinsdag 12 september 2023 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/309550

Aanbestedingsnieuws 8e jaargang editie 13 september 2023

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *