Amsterdamse netwerkbijeenkomst laadoplossingen electrische wagenparken – Aanbestedingsnieuws

Amsterdamse netwerkbijeenkomst laadoplossingen electrische wagenparken

Op dinsdag 21 maart organiseerde Amsterdam de netwerkbijeenkomst ‘Koffie Elektrisch’. Drie bedrijven presenteerden hun laadoplossingen waarmee uitstootvrije wagenparken verder kunnen groeien aan meer dan 100 deelnemers. En de gemeente sprak met geïnteresseerden over de privileges (voordelen) voor bedrijven die rijden met elektrische bestel- en vrachtwagens.

Er rijden inmiddels duizenden elektrische auto’s, vracht- en bestelwagens door de stad. Albert Heijn online en verhuizer Deudekom willen doorgroeien, maar lopen tegen de grenzen van hun oplaadmogelijkheden aan. Zo wil Albert Heijn online aan het eind van het jaar met 25 elektrische busjes rijden en is de grootte van de voertuigen en bijhorende accupakketten bij Deudekom de uitdaging. Daarbij speelt ook duurzame opwek en opslag van energie nog een rol. Greenflux, Nuon en Allego presenteerden tijdens de bijeenkomst hun vernieuwende oplossingen voor dit probleem.

Greenflux trapte af met hun Smart Charging Infrastructuur. Daarmee kunnen zij 10 tot 20 extra laadstations op dezelfde (net)aansluiting aansluiten. Nuon toonde een systeem waarin decentrale energieopwek, batterijopslag en oplaadpalen voor elektrisch vervoer samengaan. Tot slot presenteerde Allego hun Charging Plaza, een laadplein dat slim gebruik maakt van het beschikbare vermogen. Daardoor kunnen veel auto’s tegelijk laden op dezelfde installatie. Deudekom en AH online gaan graag met de drie bedrijven in gesprek.

Amsterdam presenteerde plannen om privileges aan te bieden aan bedrijven die rijden met elektrische bestel- en vrachtwagens. Bedrijven kunnen vanaf later dit jaar een ontheffing aanvragen waarmee zij op de stoep en in voetgangersgebieden mogen laden en lossen. Uit een pilot met deze ontheffingen bleek dat deze privileges tijd besparen doordat de chauffeurs minder tijd nodig hebben om een parkeerplek te vinden. Dat levert kortere ritten op, en besparingen op het gebied van kosten en tijd.

Gastheer GVB deelde hun ervaring met het uitstootvrij maken van hun wagenpark. De deelnemers konden als afsluiting van de bijeenkomst meedoen aan een rondleiding over de GVB Railwerkplaats. Ook waren er verschillende elektrische voertuigen te bewonderen, waaronder een elektrische shovel van Rutte Bouw BV.

Bron: Amsterdam, 18 april 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *