Arnhem heeft eerste publieke laadplein voor elektrische auto’s in Nederland – Aanbestedingsnieuws

Arnhem heeft eerste publieke laadplein voor elektrische auto’s in Nederland

Arnhem is de eerste gemeente in Nederland waar in samenwerking met Allego een groot, openbaar en slim laadplein is gerealiseerd. Het laadplein op parkeerplaats Trans kan zestien elektrische voertuigen tegelijk opladen en beschikt over moderne software om de elektriciteitsvraag van de auto’s slim af te stemmen op de beschikbare hoeveelheid stroom.

De smoov app, bron: Allego.nl

Het gebruik van de laadpalen is even slim als eenvoudig: e-rijders kunnen de beschikbaarheid van laadpalen zien en zonder laadpas het laadplein gebruiken met een app.

Het opladen van elektrische auto’s gebeurt nu vooral met losse laadpalen. Op plekken waar meer vraag is, zijn eenvoudig uit te breiden laadpleinen een oplossing. ‘ChargingPlaza’, dat gerealiseerd is in samenwerking met Allego, is het eerste laadplein van deze soort op een openbare parkeervoorziening. De belangrijkste hardware en software is in een centrale kast bijeengevoegd, waardoor de laadpalen op het plein erg compact zijn en weinig ruimte innemen. Ze zijn zo vormgegeven dat ze nauwelijks zichtbaar zijn in het groen rondom de parkeerplaats.

Het laadplein op de Trans dient tevens als pilot voor gebalanceerd laden. Deze pilot, in samenwerking met netbeheerder Liander, heeft als doel te onderzoeken of dure pieken in het energiegebruik vermeden of afgevlakt kunnen worden. Bijvoorbeeld door de laadsnelheid af te stemmen op de energievraag en het aantal auto’s dat staat te laden. Door slim vraag en aanbod van stroom af te stemmen hoeft het elektriciteitsnet niet op voorhand verzwaard te worden. Dit bespaart kosten voor de gemeente. De eerste resultaten van de pilot worden na de zomer verwacht.

Wethouders Haga (duurzaamheid) en Elfrink (zuidelijke binnenstad): “Het laadplein zorgt ervoor dat de zuidelijke binnenstad goed bereikbaar blijft voor het groeiende aantal e-rijders. En het vergroot de toegankelijkheid van dit deel van de stad voor automobilisten met elektrische auto’s. Daarnaast draagt het bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de gemeente Arnhem en het streven naar een emissievrije binnenstad”.

Anja van Niersen, CEO bij Allego “De ontwikkelingen in de EV markt gaan heel snel. Er komen steeds meer elektrische auto’s bij en die moeten, ook in de openbare ruimte, opgeladen worden. In veel gemeenten wordt het laden in de openbare ruimte nu nog opgelost met losse laadpalen, maar door clustering van laadfaciliteiten kunnen dure investeringen vermeden worden en kan slimmer worden geladen. Dat is precies waarom Allego ChargingPlaza heeft ontwikkeld. Dit concept passen we nu samen met de gemeente Arnhem toe in de openbare ruimte.

Bron: Arnhem, 10 april 2017

Red: het gaat hier om een BVP-aanbesteding uit 2015 die in maart 2016 aan Allego is gegund, zie het gunningsbericht  en de tender op CTM Solution

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *