Alliander gunt bouw 182 grote elektriciteitsstations aan vier aannemers – Aanbestedingsnieuws

Alliander gunt bouw 182 grote elektriciteitsstations aan vier aannemers

Foto: © Alliander

Vier aannemers gaan in opdracht van netwerkbedrijf Alliander aan de slag met de levering en bouw van 182 elektriciteitsverdeel-, schakel- en regelstations. De stations worden de komende acht jaar gebouwd, verspreid over het werkgebied van Alliander. Een grote klus met een totale investering van ruim  €400.000.000,-. In oktober gaat de eerste schop in de grond.

De energietransitie is in volle gang en de vraag naar elektriciteit stijgt snel. Daarom is een forse uitbreiding van het elektriciteitsnet inclusief grote elektriciteitsstations noodzakelijk. Alliander kan het extra werk niet allemaal zelf realiseren en wil daarom actief samenwerken met aannemers. Om innovatie en samenwerking te bevorderen, worden grote werkpakketten aanbesteed. Samenwerking tussen alle betrokken partijen staat centraal in het realiseren van deze enorme opgave. Qirion, dochteronderneming van Alliander, is eindverantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de stations. Bij de 182 grote stations gaat het deels om uitbreidingen van bestaande stations en deels om de bouw van nieuwe stations. Hierbij wordt uitgegaan van modulair bouwen. Dat betekent dat stations volgens een vast ontwerp door aannemers en externe leveranciers worden gebouwd. Dat versnelt de doorlooptijden.

De vier aannemers die aan de slag gaan per regio:

  • Deel Noord-Holland en deel Zuid-Holland: Bouwcombinatie K_Dekker – Tervoort
  • Amsterdam-Gooi: Strukton Civiel BV
  • Gelderland (Betuwe, Achterhoek en Veluwe): BAM Infra BV
  • Friesland, Flevoland en overig deel Gelderland: Friso Civiel BV

Voor de 182 stations is openbare ruimte nodig en zijn veel vergunningen noodzakelijk. Met alle betrokken partijen, onder meer gemeenten, omgevingsdiensten en grondeigenaren, wordt daarom intensief de samenwerking gezocht om de benodigde onderzoeken te realiseren, processen rondom vergunningen te versnellen en locaties te verwerven die nodig zijn voor de elektriciteitsstations.

Meer grote aanbestedingen

Het is de tweede grote aanbesteding die Alliander recent gunt aan aannemers. Vorige maand nog werd de definitieve gunning voor het grootste aanbestedingstraject ooit afgerond, met een investering van meer dan 1,5 miljard euro.

Bron:  Alliander dinsdag 25 juli 2023

Aanbestedingsnieuws 8e jaargang editie 26 juli 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *