Waarom ligt de drempelwaarde voor aanbestedingen niet op 400 miljoen? – Aanbestedingsnieuws

Waarom ligt de drempelwaarde voor aanbestedingen niet op 400 miljoen?

Sorry, maar dit wordt een beetje een geenstijl-stukje. Huilie Huilie, doen die excuuslinkshuisvrouwigebakfietswerkloze aannemers en overheidsadviseurs in de aanbestedingssector, over het aanbesteden bij het aannemen van werk. Net vandaag, bij de website van PIANOo. Waarom is de drempelwaarde in de bouw niet op 9 miljoen? Als ze naar ons, Nederland, geluisterd hadden… boeboeboe. Snik. As is verbrande turf.

Aanbesteden kon toch sowieso niet? Je wil toch niet niet-doelmatig inkopen. Als in: NOOIT. Als in, de

©Athree 2018 https://pixabay.com/nl/users/athree23-6195572/

pot op met je aanbestedingsjuristen; niets en en doelmatig en rechtmatig, dat kan gewoon niet, met het gelijkheidsbeginsel inkopen. En dat weet eigenlijk iedereen, tenminste iedereen die niet met een blindoek op in de supermarkt rondloopt, om de inkoopopdracht “honger” eerlijk te gunnen aan pindakaas, wasmiddel, of hondevoer. Nou limbo maar door de betonnen muur dan. Ja, je krijgt er wel een beetje hoofdpijn van. Dat komt omdat wie niet horen wil, moet voelen.

Het is moeilijk hoor, als adviseur. Je weet precies wat er moet gebeuren en ze doen het niet. Al sta je op je hoofd. Herkenbaar. Naar Aanbestedingsnieuws luistert inderdaad ook zogenaamd helemaal niemand, maar we zijn er toch maar mooi nog steeds en we gaan daar niet een beetje zielig over doen en wentelen in ons slachtoffercomplex. Alsof die aanbestedingsrichtlijnen nou zo zielig zijn en volledig zonder invloed.

Op de hoogte van het drempelbedrag hebben de Europese aanbestedingsrichtlijnen weinig invloed. De drempel is vastgelegd in de Agreement on Goverment Procurement (GPA) van de World Trade Organisation (WTO). De GPA is in 1996 van kracht geworden binnen de Europese Unie.

Dus het ligt allemaal helemaal al besloten in het WTO-verdrag. Ok wacht… Dit wordt toch geen GeenStijl stukje. Dus al die lieve linkse hobby deug bakfiets mensen (zij noemden zich schildpadden) uit Seattle in 1999 hadden gewoon gelijk toen ze tegen dat belachelijke verdrag protesteerden. Omdat je in een vrije markt niet op basis van het gelijkheidsbeginsel opdrachten kan gunnen? Nou ze zeiden toen zelf: “Don’t trade on me”, tegen de slang van het WTO-verdrag. Mensen die geen vrije markt willen: willen alles gelijk delen. Maar mensen die een vrije markt willen, willen dat normaal gesproken niet. Behalve als het linkse bakfiets liberalen zijn. Ai. Het is toch een beetje uitgekomen. Het is kiezen of delen. Of om precies te zijn. Het is OF kiezen OF delen. Alleen als je kinderen hebt, dan is er nog een derde optie: alles kapot scheuren en wegflikkeren. Maar op wereldschaal wordt dat moeilijk.

Maar wacht. Die aartsconservatieve Trump-miljonair vindt ook dat het WTO-verdrag moet worden afgeschaft. Oei, is hij dan ook zo’n vermaledijde bakfietsrijder. Is dat hele verdrag dan links of rechts? Nee, dat verdrag is gewoon dom. Hoezo dan. Ja omdat het geen rekening houdt met reciprociteit, tegen de achtergrond van een onbekende toekomst. De vrije markt impliceert keuze en gelijkheid is het tegengestelde. Dat had ik nog maar 100-voudig uitgelegd in de annalen van Aanbestedingsnieuws. Limbodansen tegen een betonnen muur is niet conservatief of liberaal. Dat is gewoon dom.

Limbodansen gaat nu eenmaal niet tegen een massief betonnen muur, ook niet als je de lat nog hoger metselt. En waar ligt dan het probleem? Dat die muur van beton is? Welnee. Door een bakstenen muur kun je ook niet limbodansen. Is het probleem dat je niet kan limbodansen? Ik kan op zich best een beetje limbodansen. Maar of het me lukt en ik dat dan ook doe, dat hangt niet alleen van de hoogte van de lat af. Zonder deurtje kom je er niet door.

In elk geval: je hebt dus een verdrag dat zegt dat je moet limbodansen door een betonnen muur (Richtlijn 2014/24) en je hebt een verdrag dat zegt dat als je gaat limbodansen door een betonnen muur dan gebaseerd op de zus en me zo valuta index mand bla die muur dan 5 miljoen meter hoog moet zijn. Inderdaad. Het probleem concentreert zich op de hoogte van de muur. Zoals we allemaal weten is het veel makkelijker om te limbodansen door een betonnen muur als de lat op 9 miljoen ligt. Zelf vind ik, als aanbestedingsfilosoof dat het best kan, limbodansen door een betonnen muur. Maar dan alleen rijdend op mijn regenboog-eenhoorn. Samen kunnen wij echt alles aan.

Er is ook een hele simpele oplossing. Leg die aanbestedingsdrempel op 400 gigatriljoen. Huppa. Alle problemen opgelost. En iedereen kan weer inkopen. Uiteindelijk rolt het gelijk van de wereld vanzelf deze kant op. Dat is dan helaas wel na allemaal jeugdzorgaanbestedingskinderlijkjes, boeven die met hun benen uit de miniCooper-politiewagens hangen en na het vernielde Oosterpark, en kinderen die op een tafel leren zwemmen in plaats van in Subtropisch zwemparadijs de Tongelreep; nu vrouwen weer moeten vluchten naar een blijf-van-mijn-lijf-vage-kennis en zwervers weer gewoon zelfredzaam zijn.

Ja, iedereen had natuurlijk meteen naar adviseurs van PIANOo geluisterd… stiekem wordt er meer geluisterd naar ex-adviseurs van PIANOo. Die lieve, verstandige en aardige mensen met ruggegraat zijn bij Aanbestedingsnieuws altijd welkom. Roepen in de woestijn gaat beter met zijn twee. Waarom luistert er niemand naar ons. We hebben gelijk en de hele wereld wordt nodeloos in puin gestort.

De verbreding van de a67 ten koste van de Groote Heide en de N69 ten koste van de Keersop en de verbreding van de A27 door Amelisweerd, en verderop door de Biesbosch en de A16 en de a6/a9 Saal (ad inf) zitten nog in de pijplijn  Een denkbeeldig politiek persoon die gewoon nee kan zeggen kan het nog tegenhouden.

Zie ook:

https://www.pianoo.nl/nl/actueel/nieuws/waarom-ligt-drempelbedrag-voor-aanbestedingen-niet-op-9-miljoen

[bol_product_links block_id=”bol_5c1add840850e_selected-products” products=”9200000080780494,9200000047852916,9200000083443895,9200000086814487,9200000055988590″ name=”ninja” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”2″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

[bol_product_links block_id=”bol_5c1ade501a889_selected-products” products=”9200000090530250″ name=”regenboog ” sub_id=”eenhoorn” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Zie ook:

https://www.pianoo.nl/nl/actueel/nieuws/waarom-ligt-drempelbedrag-voor-aanbestedingen-niet-op-9-miljoen

1 thought on “Waarom ligt de drempelwaarde voor aanbestedingen niet op 400 miljoen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *