Van Oord gaat windparken bouwen in Oostzee en bij Changhua – Aanbestedingsnieuws

Van Oord gaat windparken bouwen in Oostzee en bij Changhua

Van Oord heeft opdrachten binnengehaald voor twee nieuwe offshore windprojecten: Baltic Power in de Oostzee en Greater Changhua 2b en 4 in Taiwan. De opdrachten hebben een gezamenlijke waarde van meer dan 500 miljoen euro. Na ingebruikname zullen de windparken samen zo’n 2,5 miljoen huishoudens voorzien van duurzame energie.

Offshore windpark Baltic Power wordt ontwikkeld door een joint venture tussen ORLEN (Polen) en Northland Power (Canada). Het is gelegen in de Poolse exclusieve economische zone van de Oostzee, op circa 23 kilometer uit de kust. Het windpark krijgt 76 windturbines met een totaal vermogen van 1,14 GW, die straks naar verwachting duurzame energie gaan leveren aan ruim 1,5 miljoen Poolse huishoudens. Baltic Power is het eerste offshore windpark dat in Polen wordt aangelegd en vormt een belangrijke stap in de energietransitie in het land.

Windmolens Ijsselmeer bij Almere ©ZaZ 2016

Van Oord gaat hiervoor 78 fundaties transporteren en installeren, waarvan 76 voor de windturbines (elk bestaande uit een monopile en een transitiestuk) en nog 2 extra fundaties voor offshore substations. Voor de installatie van de monopile-fundaties zet Van Oord het hefschip Svanen in. De 76 transitiestukken worden geïnstalleerd door een extern ingehuurd installatieschip met DP-systeem (dynamic positioning). Het transport en de installatie van de fundaties gaat in 2024 van start en moet in de zomer van 2025 gereed zijn.

Dankzij een aantal gunstige omstandigheden zoals ondiep water en veel wind heeft de Oostzee een enorme potentie voor offshore windenergie in Europa. Voor de landen rond de Oostzee biedt dit kansen voor de energietransitie. De Svanen is speciaal afgestemd op de omstandigheden in de Oostzee, inclusief de lastige bodemgesteldheid, en heeft inmiddels een indrukwekkend trackrecord als het gaat om projecten in dit gebied, zoals Baltic 2, Arkona, het Deense Kriegers Flak en Baltic Eagle.

Bron: Van Oord, 8 november 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *