RTL: Naval wint aanbesteding onderzeeboten – Aanbestedingsnieuws

RTL: Naval wint aanbesteding onderzeeboten

Laatst geupdate op maart 19, 2024 door redactie

Diverse mainstream media berichtten dat Naval Group de aanbesteding voor nieuwe onderzeeboten gewonnen heeft. De inkoop dient ter vervanging van de onderzeeërs van de walrusklasse. Op 28 juli 2023 werd bekend gemaakt door Minister van der Maat dat Naval Group, Saab Kockums en thyssenkrupp Marine Systems op de aanbesteding hebben gereageerd. Een bron is echter niet bekend gemaakt en uit de kamerbrief van 12 maart blijkt ook nog geen gunningsbeslissing. 

Al op 28 februari wist de Telegraaf te melden dat de lobby van het Franse Naval Group “ijzersterk” was. Naar aanleiding daarvan schreef Christophe van der Maat deze 12 maart een kamerbrief waarin overigens geen gunningsbeslissing bekend is gemaakt. In deze brief zegt van der Maat:

Hoewel ik in aanloop naar de bekendmaking van het voorlopig gunningsbesluit geen inhoudelijke mededelingen kan doen over de offertebeoordeling, kan ik u in aanvulling op het bovenstaande melden dat Defensie gedurende de dialoogfase in verschillende stadia om een prijsindicatie heeft gevraagd. De antwoorden van de werven gedurende de dialoogfase en de prijsinformatie in de ingediende offertes hebben geen aanleiding gegeven verduidelijkingen hieromtrent te vragen. Daarnaast heeft Defensie met de werven in de dialoogfase en in de beoordelingsfase gelijke afspraken gemaakt en zijn aan de werven in de offerte-aanvraag (uiteraard) dezelfde eisen gesteld. Het beoordelingsproces is daarbij door Defensie op een zodanige manier ingericht en gevolgd dat de integriteit van het proces, het gelijke speelveld en de herleidbaarheid van oordelen, beslissingen en waarderingen zijn gewaarborgd.

Ik herhaal mijn streven om uw Kamer medio maart met een D-brief over het voorlopig gunningsbesluit te informeren. Defensie geeft graag gehoor aan het verzoek van uw Kamer om na het versturen van de D-brief in een (vertrouwelijke) technische briefing een nadere toelichting te geven op de totstandkoming van het voorlopig gunningsbesluit.

https://www.defensie.nl/actueel/nieuws/2023/07/28/defensie-ontvangt-offertes-voor-nieuwe-onderzeeboten

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5439717/kabinet-wil-onderzeeboten-van-franse-bouwer-naval

Zie ook:

Brief van de Minister van Defensie, 12 maart 2024, 2024D09508

Update:

Ministerie bevestigt gunning ana Naval 15 maart 2024

Bouw nieuwe onderzeeboten voorlopig gegund aan Naval (video)

Nieuwsbericht | 15-03-2024 | 13:24

Het Franse Naval bouwt de nieuwe onderzeeboten voor Defensie. Dat is het voorlopige gunningsbesluit na een zorgvuldig offertetraject. Namens het kabinet heeft staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) vandaag de winnende werf bekendgemaakt op de marinebasis in Den Helder.

Vergroot afbeeldingArtist impressie van de nieuwe onderzeeboot.Toon opties
Artist impressie van de nieuwe onderzeeboot.
Voorzien van de nieuwste systemen en technieken zijn de nieuwe onderzeeboten een waardige opvolger van de Walrusklasse. Van der Maat onthulde samen met de jongste matroos en de jongste officier van de Onderzeedienst de namen van de nieuwe onderzeeboten. Dat zijn Zijner Majesteits Orka, Zwaardvis, Barracuda en Tijgerhaai.

“Naval is erin geslaagd een gebalanceerd, veelzijdig en realistisch bod neer te leggen. De werf is gekomen tot een waardige opvolger van de Walrusklasse. Daarbij is een stevige rol weggelegd voor de Nederlandse industrie, een belangrijke eis bij deze gunning”, benadrukt Van der Maat. “Niet alleen bij het bouwen, maar ook bij de instandhouding. Dit besluit is dus niet alleen goed voor de marine en onze veiligheidsbelangen, maar zeker ook voor Nederlandse bedrijven en het opbouwen van onze kennispositie.”

De staatssecretaris onthult de namen van nieuwe onderzeeboten.Toon opties
Staatssecretaris Van der Maat maakte de namen van de nieuwe onderzeeboten bekend.
Meer mogelijkheden
De 4 nieuwe boten zijn een flinke verbetering. Niet alleen omdat het ontwerp nieuwer is, maar ook op een groot aantal andere aspecten. Zo vergroot de mogelijkheid om kruisvluchtwapens te lanceren de slagkracht aanzienlijk.

Met de nieuwste sensoren en communicatiesystemen is de nieuwe klasse nog beter dan haar voorgangers uitgerust om inlichtingen te verzamelen, te analyseren en te delen.

Inlichtingen kunnen bepalend zijn in iedere fase van een conflict en in vredestijd.

Door moderne batterijtechnologie hebben de nieuwe boten ook een grotere energiecapaciteit. Hierdoor kunnen de boten langer onder water blijven en opereren zonder te ‘snuiveren’; de batterijen opladen met de dieselmotoren. Daarmee zijn ze nog stiller en minder kwetsbaar voor vijandelijke detectie.

Zeldzame klasse
De nieuwe onderzeeboten zijn net als de Walrusklasse wereldwijd inzetbaar voor verschillende soorten missies. Ook zijn de nieuwe boten net als hun voorgangers relatief klein, waardoor ze ook in ondiep water kunnen opereren.

Doordat de boten groter zijn dan onderzeeboten die zijn ontworpen voor operaties dicht bij hun thuisbasis kunnen ze ook langdurig en zelfstandig ver van huis opereren. Deze combinatie is zeldzaam en maakt dat de Nederlandse onderzeeboten hoog staan aangeschreven binnen de NAVO.

Voorlopig gunningsbesluit
De afgelopen maanden heeft Defensie de offertes beoordeeld. De uitkomst van de offertebeoordeling is een totaaloordeel en een voorlopige winnaar. Na behandeling van de offertebeoordeling in de Tweede Kamer wordt het leveringscontract getekend.

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) beoordeelde de voorstellen voor een industriële samenwerkingsovereenkomst (Industrial Cooperation Agreement, ICA). Die is bedoeld om de Nederlandse Technologische en Industriële Basis (NLDTIB), bestaande uit zo’n 1.000 bedrijven, te versterken. De winnende werf moet daaraan bijdragen. Belangrijk is dat er met de winnende werf overeenstemming moet zijn over de ICA. Dit is een voorwaarde voor de gunning.

Ook zal een Memorandum of Understanding (MoU) tussen de Nederlandse overheid en Frankrijk worden gesloten. In de MoU staan onder andere afspraken over gebruiksrechten, informatiebeveiliging en kennisuitwisseling.

Veilig doorvaren
Met Naval wordt afgesproken dat zij de eerste 2 nieuwe onderzeeboten binnen 10 jaar na ondertekening van het leveringscontract oplevert.

Defensie heeft maatregelen getroffen zodat de huidige onderzeeboten van de Walrusklasse veilig kunnen doorvaren tot midden jaren ‘30. Twee van de 4 boten worden stapsgewijs uit de vaart genomen. Hierdoor blijven reservedelen beschikbaar voor de resterende boten, die met het ouder worden meer onderhoud nodig hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »