Rijkswaterstaat tevreden over drijvende tuinen Rotterdam – Aanbestedingsnieuws

Rijkswaterstaat tevreden over drijvende tuinen Rotterdam

Er was eens een Amsterdamse provo kunstenaar Robert Jasper Grootveld en die bedacht “drijvende tuinen”. Op een soort piepschuim eiland waar aarde op gestort was zodat planten er konden groeien. “En zo gek was dat eigenlijk helemaal niet bekeken want zijn piepschuim tuinen konden niet alleen dienen als kunstwerk maar ook als tuintje voor woonbootbewoners worden aangelegd. Je kan overal met zo’n drijvende tuin naartoe. Het Entrepotdok rond zijn atelier bij de oude douaneloodsen lag er vol mee, en er zijn er nog steeds vijf. En er komen ook echt allerlei vogels op zitten, loerend op visjes. Logisch, want als je ging vissen zat je ook t liefst in t water op een drijvend eiland.

©Zaz 2009

Het succes daarvan is ongekend, veel kunstenaars zijn al afgereisd naar die piepschuim eilanden, tot uit Litouwen aan toe, en het Amsterdam museum heeft er een tentoonstelling van iprovo_40x8030.jpg(mediaclass-fancybox.c6510c0e15414667d97bb714e21d090f477317ed).png (450×900) (hart.amsterdam).  Het gerucht gaat dat op rondleidingen waar de gemeente zijn trotse bouwstijlen van het Oostelijk Havengebied wilde tonen, het internationale ambtenarenpubliek ook meer geïnteresseerd was in de Provo-eilanden. Die trekken dan ook nog steeds geïnteresseerden in de moderne conceptuele kunst. Voor de moderne mens, een vlot, om mee te ontsnappen!

Rijkswaterstaat doet dat succes nu na, maar natuurlijk zonder de credits daarvoor aan provo Grootveld te geven.

“De drijvende groene eilanden die de afgelopen jaren in het Buizengat in de Rotterdamse binnenhaven zijn aangelegd, zijn succesvol.”, meldt de dienst sober op zijn website. “Rijkswaterstaat en gemeente Rotterdam hebben daarom besloten nog een stuk drijvend groen aan te leggen.” Met een foto van wat zand en gras en een reiger erbovenop.

Sinds 2015 legde Rijkswaterstaat, samen met de gemeente Rotterdam, 3 eilanden met verschillende soorten planten aan in de Rotterdamse binnenhaven Buizengat. Tezamen vormt dit 460 m2 drijvend groen. Het drijvend groen zorgt niet alleen voor een groenere omgeving, maar ook voor verbetering van de waterkwaliteit. Het drijvend groen blijkt een succes en Rijkswaterstaat en gemeente Rotterdam hebben daarom besloten te starten met het derde en laatste deel drijvend groen. Op dit moment wordt dit voorbereid en naar verwachting wordt in mei 2024 gestart met de aanleg van nog eens 540 m2 drijvend groen.

De eilanden van RWS bestaan uit drijvende matten (ongespecificeerd wat voor materiaal) die vastgebonden is aan de bodem met elastiek. Daardoor kunnen ze meebewegen op het getij.

Drijvend groen, elke mafkees met een stuk drijfhout en een plantje kan het doen. Maar je moet er maar opkomen. En dat is zo vaak met samenwerken met de overheid of dat nu als grote of kleine opdrachtnemer is of ongewenst postuum; hoe bescherm je je intellectuele eigendom? De foto’s zijn volgens de disclaimer en volgens mijn belastingaangifte allemaal van de belastingbetaler. Toch meent de fotografe dat het copyright bij haar ligt. Is zij er niet voor betaald? Is fotografie soms geen werk volgens RWS? Ook al niet? Bedoelt RWS soms dat stagiairs dit zitten vol te  schrijven?

Zie ook:

Amsterdam: drijvende tuinen van Robert Jasper Grootveld – Hortus in focus

‘De Wetenschapswinkel heeft drijvende eilanden een enorme boost gegeven’ – WUR

Drijvend groen in Rotterdamse binnenhaven is succes | Rijkswaterstaat

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »