Pianoo zegt dat je mag praten – Aanbestedingsnieuws

Pianoo zegt dat je mag praten

Aanbestedende diensten mogen praten. Dat adviseert het aanbestedingsinstituut PIANOo aan inkopers van aanbestedende overheden. Overheidsinkopers mogen bilateraal met leveranciers praten. En als een aanbesteding is gaan lopen, mag je nog steeds praten met de huidige leverancier.

©Pino 2018

Spoiler alert: het mag … van het aanbestedingsrecht. Dat de spreekverboden van hogerhand aan het uitvoerend personeel maar ook aan leveranciers (en hier en hier en hier, zelfs als je staakt moet je je mond houden)  wordt opgelegd en uitgedeeld, te pas en te onpas, daar heeft PIANOo het niet over. Je mag praten, maar je moet je kop houden. Een audi noemen ze dat daar ook wel.

De PIANOo myth busting zegt ook niet over dat als je dan toch wat dreigt te zeggen als inkoper, dat je terug wordt gezet in functie, dan de bak in wordt gesmeten omdat je je werk hebt uitgevoerd en een handtekening hebt gezet, zoals verder ook hier .

Marktpartij en redactielid Ploeg had ook weleens een spreekverbod. Van een zekere PIANOo. Wat was dat dan voor aanbesteding? Ploeg: “Oh dus we mogen nu praten. Betekent dat, dat we nu wel weer mogen praten met elkaar dan? Mag een leverancier ook praten? Zou ik dan ook wat mogen zeggen, denk je of mogen zij alleen tegen en over mij praten?”

Van dat spreekverbod, daar hebben we ons natuurlijk buitengewoon weinig van aangetrokken. We zijn volop blijven spreken. Dat maakt de infomercial dat aanbesteders mogen praten, toch wel wat pervers. Heej ambtenaar, je mag praten. Je mag ook je baan kwijt raken. Je mag ook je daar met hand en tand tegen verzetten en je mag ook met hand en tand ertegenin blijven gaan, al is alle verzet zinloos.

Ploeg bleek desondanks toch veel te zeggen te hebben. Bijvoorbeeld over dat onderdirecteurtjes er in zijn algemeenheid goed aan doen niet hun neus in de tieten van het net die dag nieuw aangenomen personeel te boren. Het blijkt dat je wel kan spreken maar dat dat nog niet impliceert dat je ook door iemand gehoord wordt.

“Zo zijn er oud-collega’s, die de hoorn er maar gewoon op gooien om niet ge-aanbesproken te worden. Het is een beetje of je de builenpest hebt. Zo wordt het dan ook lastig om het onderwerp “je staat er toch naast en je kijkt heel duidelijk expres uit het raam”, aan te stippen. Of “Je zei: “Dat is [naam persoon] maar”.. Zulke algemeenheden kun je die dan ook uitwisselen?”

De redactie is dat nog even nagegaan maar de PIANOo folder heeft het daar niet over. Wat bedoelt men precies met “tender? ” Moet je als leverancier je het vel van je benen laten schrapen als je er toevallig naast zit. Doorvragen zet ook de klant-relatie verder op scherp. Bij een aanbesteding heb je als leverancier over randvoorwaarden niet veel in de melk te brokkelen, ook al zijn die van jou nog zo duidelijk en objectief. Volgens Wittgenstein is een ‘armlengte!!!!!” ook maar een taalspel.

Bovendien zit ook hier een soort strategische interdependentie, die ook staat of valt met de contextafhankelijke interpretatie van natuurlijke selectiecriteria. Het hangt er maar net van af wat zo’n aanbestedende dienst precies bedoelt met: “Ga je mee achter in de trein dit boek [Een deerne in een lokkend postuur] met mij bespreken, als je begrijpt wat ik bedoel?” of je meegaat met een verkennende dialoog.

Unica liet gisteren in het FD weten weleens een aanbesteding te moeten afslaan. Niet ieder willoos lustobject op vergelijkbare marktverkenningen de fysieke en mentale ruimte om nee te zeggen tegen een aanbesteding. Van sommige wat zwakker in de markt liggende ondernemers is bekend dat zij hun inschrijving ook laten afhangen van de belangstelling van andere gegadigden en hun eigen overmoed. Kleine zelfstandige ondernemers zitten er ongeacht de andere inschrijvingen hoe dan ook niet op te wachten. Dat er een vies luchtje aan zit, roken we al vanaf het verschijnen van de publicatie. Het is marktbederf.

 

 

 

©Pino 2018

4 thoughts on “Pianoo zegt dat je mag praten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *