Karmapolitie: wethouder Huizing worstelt met aanbesteding scholen nieuwbouw – Aanbestedingsnieuws

Karmapolitie: wethouder Huizing worstelt met aanbesteding scholen nieuwbouw

Wethouder Matthijs Huizing (VVD) van Oegstgeest, beter bekend van het door hem gelanceerde actieprogramma Beter Aanbesteden,sloot nu als wethouder in Oegstgeest een unieke deal die toch nog steeds niet rond is. “Er zijn vraagtekens over de juridische haalbaarheid”, zo blijkt uit lokale verslaggeving. Daarmee is de bouw van een gezondheidscentrum en school op losse schroeven komen te staan.

Er was al een afspraak gemaakt met Cortese Capital. (Hey, praten mag volgens het Beter Aanbesteden Manifest) En die was al bezig met het bouwen van een gezondheidscentrum. Hij kan er zo een verdieping bovenop bouwen. Daar was op Sleutelstad al eens een ontwerpje voor te zien in juni 2019. Dat is wat massaler dan het klinkt, het idee is om er 10 leslokalen bovenop te bouwen.

Dat noemde Huizing een “unieke kans”, volgens de Sleutelstad. En daarmee vroeg hij de raad akkoord te gaan met het plan en er vast 2,85 miljoen voor uit te trekken. Eerst maar even een meer inkoop en bestuursrechtelijke overweging, hoe dat nou zo veel goedkoper kan. Het uitbreiden van de aanvankelijke werkzaamheden is op zich wel bouwvergunningsvrij, tot grote frustratie al in 2007 van de bouwplantoetsers bij gemeenten. Je kan een vergunningsaanvraag wel beoordelen maar niet een gewijzigd plan dat je niet kan inzien of de lokalen wel voldoen aan de schoolfunctie van het Bouwbesluit 2012.

Wat een mooie onderhandse gunning aan Cortese Capital, jammer dat het flagrant in strijd is met de Gids Proportionaliteit (pagina 32) om zoiets boven de 50k, nou laten we het breed nemen en boven in het oranje balkje zitten, €150.000 nog te doen.

We zijn de onaardigste niet en denken graag even mee met de coalitiepartijen in de raad. Noodlokalen bovenop een of ander gezondheidscentrum, dat is toch al een beetje vreemd. Allemaal bedden en onbekende mensen die niets met de school te maken hebben, in de buurt van die leerlingen. Je bent als mooie uitgestrekte gemeente met veel geld beter af bij een gemeente waar de lokaaltjes met beide benen op de grond blijven, dat bij een eventuele brand ook de brandweer er beter bij kan, voor de veiligheid en zo. Zou een mooie andere reden zijn om toch maar een tender uit te schrijven. Ook geen garantie op succes maar dat moet/zal nog wel blijken…

We vonden nog een mooi berichtje uit 2007. Voor iedereen die zich afvraagt waarom men niet eerder op het idee is gekomen om iets te schaven aan aanbesteden. Alleen de voorgestelde oplossing, terug te gaan naar de steentijd staan we niet helemaal achter.

https://www.managementsite.nl/tenderterreur-wederzijds-wantrouwen

Zie ook:
https://sleutelstad.nl/2019/10/11/oegstgeest-twijfelt-of-unieke-nieuwbouwdeal-het-dok-juridisch-wel-klopt/

 

Nieuwbouw Het Dok Oegstgeest wordt etage op nieuw gezondheidscentrum

https://www.oegstgeestercourant.nl/nieuws/algemeen/36716/uniek-breed-gezondheidscentrum-gepland-in-nieuw-rhijngeest

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *