Adviseur stadhuis Den Helder krijgt spreekverbod – Aanbestedingsnieuws

Adviseur stadhuis Den Helder krijgt spreekverbod

Een Amsterdams adviesbureau: Coare, die de aanbesteding van de renovatie van het stadhuis in Den Helder heeft uitgevoerd, heeft een spreekverbod opgelegd gekregen, aldus Coare. Een bron van de gemeente heeft dat tegen de Alkmaarse Courant bevestigd. Coare zou fouten maken en slecht communiceren.

Mark Bakker van KEI-advies BV wilde nu met een kort geding bij de rechter voorkomen dat er wordt aanbesteed, maar trok zijn kort geding gisteren in, in het belang van een goede zakenrelatie met de gemeente in de toekomst. De gemeente gaf echter zelf toe dat de aanbesteding “rammelde aan alle kanten”. De kwaliteit is zeer matig en het advies niet passend.

In een relatief korte periode nadat de aanbesteding gepubliceerd werd en de raad het besluit voor een nieuw te ontwikkelen stadhuis had genomen, werd een zeer sterke budgetoverschrijding geconstateerd. In tegenstelling tot de begrote 9 miljoen zou het nu bij een minimale uitvoering van het ontwerp 13,8 miljoen worden en zeker 17,8 miljoen als het ook nog duurzaam was. Dat had onderzoeksbureau Vitruvius geconcludeerd. Daarop kwam Coare met een memo heette, dat enorme kortingen presenteerde op de eerdere, nog enormere berekening van kostenonderzoeker Vitruvius.

Voor de aanbesteding van het adviesbureau was, zo berichtte Aanbestedingsnieuws eerder, zogezegd geen aanbesteding nodig. Deze werd onderhands aan Coare gegund, berichtte Den Helder Actueel. Op 24 oktober 2016 heeft de oorspronkelijke binnenhuisarchitect Coare een naamswijziging doorgevoerd. In plaats van Coare interieurarchitectuur heet het voortaan Coare architectuur; omdat die vakgebieden steeds meer overlappen. Opmerkelijk genoeg heeft het nu een vacature openstaan voor een stagiaire architectuur. Coare maakte in 2014 een stormachtige omzetgroei.

Dat de opdracht aan Coare is sowieso een afwijking op het gemeentelijk inkoopbeleid. “Dit brengt wel enkele risco’s met zich mee, te weten: klachten bij de Europese Commissie, aanspannen van rechtsgedingen door een marktpartij, rechtmatigheidsgebreken, negatieve publiciteit in de media en daardoor imagoschade voor de gemeente.”, zo berichtte Den Helder eerder. Verantwoordelijk wethouder Kos heeft hierom een motie met verzoek tot aftreden gekregen en die daarop ingetrokken.

Bron: Helderse Courant, 3 juni 2017

Zie ook:

Renovatie stadhuis de omgekeerde wereld ?

(Red. Eerder noemden we dit bureau abusievelijk Coares en vonden de naam niet terug)

 

Den Helder overleeft motie aanbesteden stadhuis

Den Helder overleeft motie aanbesteden stadhuis

Commissie Den Helder wil voor 9 miljoen volledige renovatie stadhuis

 

 

3 thoughts on “Adviseur stadhuis Den Helder krijgt spreekverbod

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *