PIANOo onderzoekt mogelijkheid inkoopopleiding – Aanbestedingsnieuws

PIANOo onderzoekt mogelijkheid inkoopopleiding

PIANOo onderzoekt of het mogelijk is een publieke inkoopopleiding aan te bieden. Het adviescentrum krijgt het signaal dat het voor aanbestedende diensten moeilijk is om goede mensen te vinden voor inkoopfuncties. Het aantal vacatures is onverminderd groot. Vooral de functies die meer ervaring vereisen, blijken moeilijk in te vullen.

PIANOo biedt al een opleiding aan in Aanbestedingsrecht. Daarnaast heeft de NEVI, beroepsorganisatie van inkopers, meerdere relevante opleidingen: Voor Expert Publiek en Professional en daarnaast een opleiding Procurement Management Program en verkorte varianten.

 De Rijksacademie heeft dan nog een opleidingsprogramma inkopen in de publieke sector. Voor juni zit die vol. Ook de HAN heeft een opleiding voor aanbestedingen en inkopen. En zelfs de NCOI heeft tegenwoordig een opleiding aanbesteden en contracteren. En de Universiteit Twente heeft zijn opleiding inkoop gebundeld met de specifieke kennis van de VU. Bij Springest kun je de kosten een beetje vergelijken: de een nog duurder dan de ander, natuurlijk.

De uitgever van Aanbestedingsnieuws, 3a3 Publishing, is dan ook licht verbaasd dat er geen opgeleid personeel te vinden is. “De markt met aanbestedingsopleidingen is zo verzadigd dat je daar niet nieuw in kan starten als uitgever. Nu ja als een overheidsorganisatie als PIANOo de mensen levert, is het een ander verhaal natuurlijk.”

Onze redactie krijgt daarentegen vaak te horen van inkopers dat het moeilijk is om een goede baan te vinden, ook al zijn er vacatures. Het uitzendbureau zit er vaak tussen. Ook als de precieze ervaring aansluit bij wat de werkgever vraagt, blijkt het nog moeilijk de ‘klik’ te leggen. Als we vragen waarom ze dan niet zelf inschrijven op een aanbesteding, leggen ze boos de hoorn op de haak.

“Ik zoek de duurzaamste en innovatiefste aanbieding, maar die willen ze niet, ze willen een aanbestedingsprocedure.”, zo liet een inkoper zonder baan aan Aanbestedingsnieuws weten. Een ander: “Ze willen toch dat je doet wat ze zeggen. Ja, dat kan wel maar dan moet je wat anders zeggen.”

Zie ook:

https://www.pianoo.nl/actueel/nieuws/pianoo-start-onderzoek-naar-inkoopopleidingen-voor-publieke-sector

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *