Mourik wint publieksprijs waterschapsinnovatie met dijkversterking Gouda – Aanbestedingsnieuws

Mourik wint publieksprijs waterschapsinnovatie met dijkversterking Gouda

De winnaars van de Waterinnovatieprijs 2017 van de Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) zijn bekend. Lieveling van het publiek was bouwbedrijf Mourik, met een innovatieve techniek voor het versterken van dijken op slappe ondergrond . De techniek beperkt omgevingslawaai en kan met kleinschalige middelen worden ingezet.

De juryprijzen zijn toegekend aan EQA-Box voor hun waterkrachtinstallatie, de innovatieve zuiveringstrein GE(O)ZOND Water, de modulaire sensor van de Multiflexmeter en de doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen van Fugro Nederland B.V.

Mourik Groot-Ammers is in opdracht van Hoogheemraadschap van Rijnland gestart met de dijkverbetering van de IJsseldijk bij Gouda. Door klimaatontwikkelingen blijven de waterstanden op zee en in de Hollandse IJssel stijgen. Daarom wordt de komende periode de dijk op drie plaatsen versterkt. Daartoe is een nieuwe techniek gebruikt die nog niet eerder is toegepast in een primaire waterkering.

In de veenweidegebieden van Gouda is de ondergrond slap. Daardoor dreigt de dijk zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde onderuit te glijden. De dijk wordt van binnenuit versterkt door cement in de dijk te injecteren: dit is de Cutter Soilmix (CSM)-methode. Met een frees wordt de grond van de dijk vermengd met cement, waardoor panelen in de grond ontstaan en de grondeigenschappen verbeteren.

Kees Scheer, bedrijfsleider bij Mourik, : “Soilmix is een grondverbeteringstechniek waarbij grond wordt gemengd met cement. Na het uitharden van het cement krijgt de slappe bodem de eigenschappen van beton. Het mengen gebeurt met een frees met roterende koppen die langzaam naar beneden wordt gedrukt. Tegelijkertijd wordt het cement toegevoegd. Op deze manier ontstaan blokken verstevigde grond van 2,4 meter bij 0,55 meter tot maximaal 20 meter.

“Door deze cementinjecties voorkomen we dat er afschuivingen – aardverschuivingen – in de dijk kunnen plaatsvinden”, zegt  Henk Weijers, Projectmanager van Verbetering IJsseldijk Gouda, voor het Hoogheemraadschap Rijnland. “Hiervoor gebruiken we een heel groot apparaat met een boorachtige constructie.”

In 2017 zei emeritus hoogleraar waterbouwkunde Marcel Stive over het initiatief: “Mooie nieuwe stap voor Nederland waterbouwland”Zie ook:

 

De winnaars van de Waterschapsinnovatieprijs op een rij:

Categorie Waterveiligheid: Innovatieve doorlatendheidssondering voor dijkverbeteringen
Categorie Schoon water: GE(O)ZOND Water, een innovatieve zuiveringstrein
Categorie Voldoende water: Multiflexmeter, een modulaire sensor
Categorie Energie en waterschappen: EQA-Box Plug & Play, een waterkrachtinstallatie die binnen een dag is te plaatsen
Publieksprijs: Verbetering IJsseldijk Gouda

De winnaars in de 4 categorieën krijgen de mogelijkheid om een intensief versnellingstraject aan te gaan. Samen met elke winnaar wordt bekeken of zo’n traject de innovatie verder kan brengen. Als het traject wordt aangegaan, ondersteunt een innovatiemakelaar de verdere realisatie of marktintroductie van het project. Het versnellingstraject wordt aangeboden door de Unie van Waterschappen, de Topsector Water, STOWA, en VPdelta.

Bron: Waterschapsinnovatieprijs / Mourik Groot Ammers /Hoogheemraadschap Rijnland, 27 november 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *