LNV publiceert aanbesteding duurzaam verwerken mondmaskers
Het Ministerie van LNV heeft een tweede (dat wil zeggen, een her-)aanbesteding geplaatst voor het duurzaam verwerken en afvoeren van medische mondmaskers uit de noodvoorraad van het Ministerie van VWS. Het gaat om 350 miljoen stuks. Eerder vond LNV nog geen 0ndernemer die het plastic afval kan verwerken, wel voor percelen met andere PMB zoals handschoenen en injectienaalden. Voor de mondmaskers is geen ondernemer geïnteresseerd.
Opdracht
Onder verwerken wordt daarbij in de opdrachtomschrijving verstaan het:
op een dusdanige manier bewerken van Producten, zodat zij niet meer als zodanig in het vrije verkeer kunnen worden aangetroffen, maar zijn gerecycled of verwijderd naar een, voor Opdrachtnemer, hoogst mogelijke nuttige toepassing.
De opdracht heeft betrekking op het afvoeren en verwerken van de volgende 5 productcategorieën: 1. Mondmaskers (IIR, FFP2 en KN95); 2. Handschoenen; 3. Overige Producten Bureau LCH; 4. Zelftesten (2 percelen); 5. Overige Producten Dienst Testen.
Er komt nog bij dat een aanzienlijk deel van de mondmaskers volgens de aanbestedingsleidraad geen CE-markering heeft en dus ook niet op de markt gebracht mág worden, in de huidige staat, ook niet deels. Daar waren uitzonderingsbepalingen voor, maar die gelden nu niet meer, zo merkt de Aanbestedingsleidraad op, het verder aan de markt overlatend welke praktische noodoplossingen je zoal kan bedenken tegen slechte wetgeving.
Moeilijk
Ja, plastic hergebruiken is nog moeilijker dan je denkt. Dat hebben we niet uit onze kritische Aanbestedingsnieuws-duim, daar kwam de NOS in 2019 nog mee. Al kun je t ook wel zelf bedenken. Bijna elk plastic is anders van samenstelling. Het zijn geen zuivere stromen, er zit van alles in en dat is steeds anders, anders dan bij glas dat altijd uit zand, kalk en soda bestaat.
In de aanbestedingsleidraad zit ook een staatje, dat hieronder is overgenomen waaruit wel blijkt hoe moeilijk het onderscheid is bij plastic recycling, om dat op dezelfde manier als bij bijvoorbeeld glasrecyling toe te passen veronderstelt dat je een plastic verpakking uit kan wassen, chemisch reinigen en dan hergebruiken, dat kan dus niet. Voor glas zou precies dezelfde bewerking neerkomen op niet-recycling.
Je kan het wel hygiënisch hergebruiken maar plastic blijft een grondstof die door vermaling en verhitting weer opnieuw moet worden samengesmolten, echt duurzaam is het daarmee nooit want daarbij verlies je weer grondstoffen, al was het maar de brandstof waarmee je het plastic vermaalt of smelt, duurzaam is het pas, als je het niet hebt -bijvoorbeeld als je niet 350 ton plastic wegwerpbeschermingsmiddelen inkoopt, van een beperkte houdbaarheidsdatum van blijkens de Aanbestedingsleidraad tussen de 2 en de 5 jaar. Aanbestedingsnieuws doet dat al jaren. Wij kopen al sinds de oprichting geen 350 ton plastic wegwerpPMB, waarom lukt dat de Minister dan niet.
De inkoopprijs van Sorry
Ja, gebeurd is gebeurd. Je kan wel met “sorry” proberen aan te komen, maar daar kóópt men niks voor. En nu zit je dan met al die plastic luiers bijgemengd met poep. Oh nee sorry, niet luiers maar mondmaskers. Er zijn mensen die het rancuneus bekpampers noemen en daar kan de toehoorder dan geen ongelijk in geven.
In wezen was het probleem met de mondmaskers namelijk eigenlijk al de hele tijd hetzelfde probleem als met plastic luiers. Onhygienisch, onbruikbaar en voor eeuwig houdbaar. Niks is zo eeuwig houdbaar als iets vies waar je niets aan hebt. Onverenigbare waarden en toch verenigd. Katoenen luiers composteren op de composthoop die een luier al is. De babypoep is allerlei meststof voor de bodem maar daar komt het niet terecht vanwege de plastics.
Plastic luiers zijn heel absorberend, makkelijk weg te gooien, alleen vervuild met babypoep. was het maar even uit. Je hoeft ze alleen maar te wassen, chemisch te reinigen net zoals bij glazen flessen en dan … nasorteren op type plastic, versnipperen en verhitten en omsmelten hergebruiken… net dat wat het bij glas dus geen recycling meer maakt. Het katoen vergaat uiteindelijk net zo als linnen en andere textielen. Het kan nuttig gebruikt worden in bodems die van zichzelf geen water vasthouden. Je moet er dus iets mee. Maar wat.
Oplossing
Maak er wat van. Maar dat is nog niet zo makkelijk gezegd als gedaan. Het is niet CE dus hergebruiken mag al niet. Het moet, maar het mag niet en dat is de ellende met aanbestedingen in een notendop.
Al zou je daar zijn, in die mentale staat van “nee we moeten er wat mee dus er moet ook wat mee”. Hergebruik waarvoor. Alles is verkeerd. Meubelplaat is niet zo een hygienisch idee. Korrels, voor vulling voor kinderknuffels? Ga maar uitleggen aan de speelgoedwinkel dat je knuffelvulling geen CE-markering heeft. En als dat ook al niet meer mag, wat moet je er dan mee, zonder het eens flink in de fik te steken. Postbode-elastieken van de elastiekjes als je de eindjes aan elkaar knoopt? Kattenbakvulling?
Het begint ermee de wetgever ervan te overtuigen dat als de wetgever zegt dat het moet worden hergebruikt, dat het dan ook moet mógen worden hergebruikt van diezelfde wetgever. Dat probleem bestaat alleen in het veelkoppige drakenhoofd van de wetgever. Misschien moeten we eens ophouden met die steeds te recyclen.
Zie ook:
https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/316154/details