Herontwikkeling Seeligkazerne Breda naar Remmers- Hurks- Kuijpers – Aanbestedingsnieuws

Herontwikkeling Seeligkazerne Breda naar Remmers- Hurks- Kuijpers

Seeligkazerne Foto: Remmersbouwgroep

De herontwikkeling van de Seeligkazerne in Breda tot een onderwijslocatie is gegund aan de bouwcombinatie Remmers-Hurks-Kuijpers vof i.o.

De opdracht betreft het voorbereiden van en de realisatie van de bouwkundige, werktuigkundige en elektrotechnische voorzieningen voor de herontwikkeling van de Seeligkazerne in Breda tot onderwijslocatie. De herontwikkeling bestaat uit nieuwbouw (2000 m2) en renovatie (11.000 m2)  alsmede sloop,terreininstallaties, transportinstallaties en vaste inrichting. De opdracht voor de herontwikkeling wordt gefaseerd opgedragen, te weten:

  •  fase 1: uitwerken van het DO tot bestekstukken;
  •  fase 2: uitvoering;
  •  fase 3: onderhoud en beheer (2 jaar en optioneel langer).

Er waren 4 aanbieders waarvan genoemde bouwcombinatie de beste aanbieding had.

In 1682 nam het leger de Gasthuisvelden tussen de rivier de Mark en de Haagdijk in gebruik als exerciteterrein. Aan de noordzijde van het terrein was al enkele jaren eerder een arsenaal gebouwd. In 1771 werd hier een tweede arsenaal gebouwd, het Grote Arsenaal gebouwd naar een ontwerp van de Franse architect J.C.W. Herlin. Het Grote Arsenaal is een gebouw van ongeveer 60 meter lengte met twee eenwijdige zadeldaken. In de periode 1880 – 1890 werd het lege militaire terrein omgebouwd tot de Seeligkazerne met eigen voorzieningen voor legering, lesgebouwen en een paardenstal.

De cultuurhistorisch meest waardevolle gebouwen op het terrein worden hergebruikt, en enkele worden gesloopt. Het 18de eeuwse Grote Arsenaal krijgt de functie van een hotel-restaurant met maar liefst: 2 restaurants, 16 hotelkamers en conferentiezalen. Het wordt daarmee het praktijkgebouw voor de opleiding horeca. Het Kleine Arsenaal wordt het praktijkgebouw voor Toerisme & Recreatie en gaat onder meer een reisbureau en een grote activiteitenzaal bevatten. In het hoofdgebouw van de kazerne worden de afdelingen van beide opleidingen gehuisvest.

Bron: Tenderned/Remmersbouwgroep

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *