Elektrische ketel voor duurzaam aanbrengen wegmarkering in Utrecht – Aanbestedingsnieuws

Elektrische ketel voor duurzaam aanbrengen wegmarkering in Utrecht

Bij het aanbrengen van wegmarkeringen in de provincie Utrecht wordt vanaf oktober 2023 gebruik gemaakt van een volledig elektrische ketel. Hiermee wordt uitstoot bespaard ten opzichte van een ketel op gasbranders. Dinsdag 17 oktober is de machine voor het eerst gebruikt bij het aanbrengen van wegmarkeringen op de N238 in Huis ter Heide.

Voor het aanbrengen van wegmarkeringen moet het materiaal, bekend als thermoplast, verwarmd worden tot meer dan 180 graden. Voorheen gebeurde dit met een gas- of dieselbrander. De volledig elektrisch verwarmde ketel die vanaf nu wordt gebruikt is ontwikkeld en gebouwd door Track Line b.v. na een aanbesteding van de provincie Utrecht.

©Provincie Utrecht 2023
persfoto

De provincie zette bij deze aanbesteding in op meer duurzaamheid. Deze innovatieve ketel draait op stroom, deels opgewekt door zonnepanelen op het dak van de vrachtwagen. Hierdoor wordt veel minder CO2 uitgestoten. Het ontwikkelen van de machine was een uitdaging, want zo’n ketel bestond volgens de makers nog niet. Bijkomend voordeel van de elektrische ketel is dat deze veel minder geluid maakt dan zijn voorganger die op fossiele brandstof werd gestookt. Bij de oude ketel maakten de branders vaak veel geluid.

De volgende stap in het verder verduurzamen is de elektrificatie van de vrachtwagen zelf. Hierdoor zal het transport van en naar het werk ook geluidsarm en fossielvrij plaatsvinden. Met deze innovatieve ontwikkelingen zetten de provincie Utrecht en Track Line b.v. zich in voor een schonere en stillere omgeving. Tegelijkertijd wordt zo een belangrijke bijdrage geleverd aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen bij wegwerkzaamheden.

Bron: Provincie Utrecht, 18 oktober 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *