CVM directeur Blokland roept op tot vakkennis bij aanbesteden – Aanbestedingsnieuws

CVM directeur Blokland roept op tot vakkennis bij aanbesteden

In het VNG Magazine is een interview te vinden van Marten Muskee met Kees Blokland, van de Code Verantwoord Marktgedrag. De Code Verantwoordelijk Marktgedrag pleit voor kwaliteit en fatsoenlijk handelen in het proces van aanbesteden, in verschillende branches (schoonmaak, catering, beveiliging).

Blokland roept gemeenten op om Code Verantwoord Marktgedrag te ondertekenen. Blokland hekelt in het interview dat er geen autoriteit is die kan helpen om de inkoopmacht van gemeenten te beteugelen. Op dinsdag 5 juni ondertekenden 16 beveiligingsbedrijven de Code Verantwoordelijk Marktgedrag, tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Tilburg.

Gemeenten zijn volgens Blokland van goede wil maar sluiten vaak onbedoeld verkeerde contracten, via inkoopadviesbureaus. Dat leidt tot een ondermaatse kwaliteit en een druk op de lonen. Volgens Blokland is de kwaliteit van gemeentelijke inkoopbureau’s als het gaat om facilitaire zaken ondermaats.

Ook noemt hij PIANOo als adviesbureau niet gericht op gemeenten. Met kennis over het aanbesteden zit het bij gemeenten wel s

©VNG 2018

nor, maar het ontbreekt aan specifieke vakkennis voor busvervoer of de groenvoorziening. Alleen met een gerichte uitvraag kan een aanbestedende dienst voorkomen dat ondernemers stunten met de prijs.

Zie verder: Goed aanbesteden draait niet om de prijs,
https://vng.nl/goed-aanbesteden-draait-niet-om-de-laagste-prijs

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *