Cepezed en Superuse Studios winnen gevelontwerpen spoorgebouwen – Aanbestedingsnieuws

Cepezed en Superuse Studios winnen gevelontwerpen spoorgebouwen

In samenwerking met Bureau Spoorbouwmeester heeft ProRail twee architectenbureaus geselecteerd om hun gevelontwerpen voor technische gebouwen langs het spoor verder uit te werken. Het gaat om een ontwerp van bureau cepezed en om twee ontwerpen van bureau Superuse Studios. De ontwerpen zijn uitgekozen op basis van de criteria circulair, modulair, natuurinclusief, hoogwaardig vormgegeven en passend in de spooromgeving.

In totaal staan er zo’n 1500 zogeheten railgebonden gebouwen langs het spoor in Nederland. Deze technische gebouwen zorgen ervoor dat het treinverkeer veilig kan rijden. Er zijn gebouwen die zorgen voor stroom op de bovenleiding, andere zorgen weer voor het aansturen van de wissels en seinen. Veel van deze gebouwen zijn komende jaren aan vervanging toe. ProRail wil de vernieuwing van deze gebouwen duurzaam en flexibel aanpakken, en wil dat de gebouwen een aantrekkelijk en hoogwaardig ontwerp krijgen dat goed past in de (natuurlijke) spooromgeving.

©Prorail 2023

ProRail en Bureau Spoorbouwmeester werken al enkele jaren aan deze ontwikkeling naar duurzame en circulaire railgebonden gebouwen. In mei 2024 zal in Den Haag Noord het ontwerp van studio Marco Vermeulen gerealiseerd worden bij het eerste modulaire en circulaire Onderstation van ProRail.

Met de selectie van de gevelontwerpen van twee nieuwe architectenbureaus zetten we een belangrijke stap naar het realiseren van zeer duurzame en klimaatneutrale gebouwen. Eind van dit jaar zullen eerste prototypen van de drie nieuwe ontwerpen klaar zijn. De ontwerpen worden opgenomen in een ontwerpcatalogus, die ingezet wordt bij de aanbesteding van de vernieuwing van de railgebonden gebouwen langs het spoor.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *