Brandweer Groningen enthousiast over multitoepasbare hefkussens – Aanbestedingsnieuws

Brandweer Groningen enthousiast over multitoepasbare hefkussens

De brandweer in Groningen beschikt sinds kort op alle eenheden over hefkussens. De hefkussens zijn aangeschaft met het oog op aardbevingen en worden gebruikt om zware objecten te heffen en zo te verplaatsen en/of vast te zetten. De ploegchef van Ten Boer John Bos is enthousiast: “De hefkussens zijn aangeschaft met het oog op de gevolgen van een mogelijke zware aardbeving, maar ze zijn in veel meer situaties te gebruiken.

De kussens werken als een soort super-krik. Je schuift het er plat onder, vult het daarna met lucht en het object erboven wordt opgekrikt. Bos vervolgt: “De scenario’s die we hier oefenen, tref je ook aan na een explosie of verkeersongeval. De hefkussens zijn geschikt voor verschillende inzetten, dus ik ben er superblij mee.”

De ploeg is ook tevreden over het gebruik van de nieuwe set. “Wij hadden al ervaring met hefkussens”, vertelt John. “De nieuwe hefkussens zijn mooi compact en snel en makkelijk in te zetten. Je kunt ze eenvoudig in lastige posities plaatsen. Voor gebruik hoef je het setje alleen maar aan te sluiten op een fles ademlucht. In sommige situaties waar je eerder ander materieel gebruikte, kun je nu de hefkussens gebruiken. Als je twee kussen gebruikt, kun je alles mooi gecontroleerd optillen en stabiliseren.”

Tijdens de oefeningen leren de ploegen vervolgens welke taken zij veilig kunnen doen met hefkussen en wanneer landelijke teams Specialisme Technische Hulpverlening (STH) worden ingezet. Alle ploegen krijgen de gelegenheid om te oefenen met de hefkussens.

De kans blijft aanwezig dat er een zware aardbeving komt en hier bereidt Veiligheidsregio Groningen zich ook op voor. Als dit gebeurt, dan is hulp nodig uit de hele regio. Daarom is het belangrijk dat alle tankautospuiten goed toegerust zijn. De hefkussens zijn een aanvulling op de basisbepakking. Ze zijn gefinancierd door het Nationaal Programma Groningen.

Bron: Veiligheidsregio Groningen, 11 juni 2019

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *