Bewoners Schiedam West testen Slimme Regenton – Aanbestedingsnieuws

Bewoners Schiedam West testen Slimme Regenton

Bewoners van Schiedam-West lopen voorop in de aanpak tegen wateroverlast. Schiedam vraagt ze mee te doen aan een test met de Slimme Regenton. Bewoners plaatsen deze regenton met app in hun tuin en de ton leegt zichzelf naar aan de hand van de weersvooruitzichten.

Door de klimaatverandering komen er steeds vaker en intensievere buien. Het riool kan daardoor overbelast raken. Dit leidt tot allerlei problemen zoals wateroverlast op straat maar ook in woningen. Om dit te tegen te gaan zoeken de gemeente Schiedam en het Hoogheemraadschap van Delfland naar innovatieve oplossingen, naast de grootschalige ingrepen. Een van deze innovaties is de Slimme Regenton.

De regenton is bedacht door Studio Bas Sala. De ton is slim, omdat het kraantje aan de ton online kan worden bediend. De tonnen vormen gezamenlijk een netwerk dat is gekoppeld aan de lokale weersverwachting. Ze zijn vol tijdens droge periodes en leeg vóórdat een piekbui valt. Het komende jaar testen de initiatiefnemers het effect en het gebruik van de Slimme Regentonnen bij bewoners.

Naast Schiedam wordt de Slimme Regenton de komende tijd ook in Amsterdam en Rotterdam getest en doorontwikkeld. In Rotterdam ligt de nadruk op tonnen in de publieke ruimte, in Schiedam komen de tonnen in tuinen van bewoners en in Amsterdam vindt onderzoek plaats naar de technische en juridische randvoorwaarden. Op basis van alle ervaringen uit de pilot optimaliseren de initiatiefnemers de Slimme Regenton, zodat ze op termijn een waterdichte oplossing kunnen inzetten in heel Nederland.

Bron: Schiedam, 25 september 2017

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *