Automatische live ondertiteling streams Tweede Kamer – Aanbestedingsnieuws

Automatische live ondertiteling streams Tweede Kamer

©Tweede Kamer, 2018

Veel mensen denken bij de Tweede Kamer aan de 150 Kamerleden en de debatten in de plenaire zaal.  Los van het feit dat het parlementaire werk meer omvat dan de debatten – namelijk bijvoorbeeld ook commissievergaderingen, hoorzittingen, rondetafelgesprekken en werkbezoeken – gaat achter de Kamerleden die het parlementaire werk verrichten, een organisatie schuil van ruim duizend mensen (ambtelijk personeel en ondersteunend personeel van de fracties).

De Dienst Verslag en Redactie (DVR) kent een geschiedenis die start in 1849. In de moderne tijd is de DVR er niet alleen in geslaagd het verslagleggingsproces in zijn geheel te digitaliseren, maar ook om de productencatalogus uit te breiden met livestreams, de gratis te downloaden livestreamapplicatie Debat Direct, de VOD-applicatie Debat Gemist en diensten
waaronder (live) ondertiteling, en vertalingen. Sinds 2020 verzorgt de DVR tevens livestreams met gebarentolk bij zogeheten veelbekeken debatten.

De Tweede Kamer kent meer dan tien streamingskanalen, één voor elke vergaderlocatie en een extra stream voor het in voorkomende gevallen toevoegen van een tolk-NGT (Nederlandse gebarentaal). Doel hiervan is de openbaarheid van de
vergaderingen van de Tweede Kamer te optimaliseren. Hosting en beheer van deze streamingsdienst is in handen van D&MS/Arbormedia. Het volume per jaar in vergaderingen/uitzendingen is gemiddeld meer dan 2000 uur.

De Tweede Kamer beoogt door middel van deze aanbesteding een overeenkomst te sluiten met één opdrachtnemer voor de ‘inrichting, ondersteuning en doorontwikkeling van een oplossing wat door middel van spraakherkenning automatische live ondertiteling van streams genereert’. De eisen aan de opdracht zijn opgenomen in het programma van eisen. De af te sluiten overeenkomst heeft een looptijd van vier jaar, met een optionele verlenging van tweemaal twaalf maanden en zal naar verwachting ingaan op 1 januari 2024.

Bron: Tenderned zaterdag 16 september 2023 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/310075

Aanbestedingsnieuws 8e jaargang editie 18 september 2023

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *