Amstelveen bestrijdt onkruid met gebruikt zwembadwater – Aanbestedingsnieuws

Amstelveen bestrijdt onkruid met gebruikt zwembadwater

De gemeente Amstelveen gebruikt sinds kort overtollig verwarmd zwembadwater van Zwembad De Meerkamp om onkruid te bestrijden op de stoepen. Een milieuvriendelijke en duurzame manier van onkruidbestrijding.
Tot eind vorig jaar werd het overtollige met ozon gezuiverde zwemwater van het zwembad gebruikt om gft-containers te spoelen. De gemeente kwam met dit innovatieve idee om het water niet te hoeven afvoeren naar het riool, aldus het persbericht van Amstelveen.
Amstelveen heeft de nieuwe manier van onkruidbestrijding uitbesteed aan de Tomingroep. De Tomingroep zet mensen in met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij maken verhardingen onkruidvrij met twee elektrische wagens en stoom. Voor milieuvriendelijke onkruidbestrijding op verharding verwarmt de Tomingroep koud water tot ca. 100 graden. “Dat kost veel energie en moet anders kunnen”, dacht projectleider Jos de Ruiter, van de Tomin Groep. En dus ging hij op zoek naar warm restwater.

©Amstelveen, 2017
De wagens kunnen aan de achterkant van zwembad De Meerkamp het water tanken vanuit een speciaal daarvoor aangelegd opslagvat. Het bijzondere is dat het water al verwarmd restwater is. De wagens zelf kunnen het water bijwarmen tot kokend water door middel van gas. Omdat het water al voorverwarmd is, kost het minder energie. Om het proces technisch mogelijk te maken, heeft Tomingroep samen met Empas, de leverancier van de onkruid-kookmachines, een aantal aanpassingen doorgevoerd. Een techniek die nog niet eerder is toegepast en die werkt! Met deze primeur in Nederland bespaart de Tomingroep nu minimaal 50% op de energiekosten.

BBA-wethouder Peter Bot (Duurzaamheid): “Dit is een voorbeeld van duurzaamheid in optima forma. Onder duurzaamheid verstaan wij in Amstelveen een stad waarin ecologische, economische en sociale belangen in balans zijn. We zetten in op onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen, herbruikbare producten en kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In dit geval wordt restwater hergebruikt, is het deels al voorverwarmd waardoor we energie besparen én voeren mensen die moeilijk zelf een baan vinden het werk uit. Daarnaast rijden de wagens elektrisch. Ik hoop dat wij andere gemeenten met ons duurzame voorbeeld inspireren.”

Het blijkt dat het een intensieve manier van onkruidbestrijding is. Het onkruid moet vaker worden behandeld met het kokende water.

Bron, Amstelveen 3 juli 2017
Zie ook:
Besluit lozen buiten inrichtingen Geldend van 01-01-2016 t/m heden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *