ACM verbiedt overname afvalbedrijf Amsterdam – Aanbestedingsnieuws

ACM verbiedt overname afvalbedrijf Amsterdam

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verbiedt de overname door Afvalverwerking Rijnmond (AVR) van Afval- en Energiebedrijf (AEB) uit Amsterdam. Dat het duurzamer zou zijn, vindt de ACM ook geen reden. AVR/AEB vinden dat de overname zorgt voor een snellere verduurzaming van hun afvalverwerking. De ACM ziet dat duurzaamheidsmaatregelen, zoals scheidingsinstallaties of CO2 afvang, ook zonder overname sowieso moeten worden uitgevoerd. Ook een eventuele andere overnamepartner zal duurzaamheidmaatregelen moeten nemen. Bij aanbestedingen is het zo duurzaam mogelijk verwerken van afval steeds meer een eis.

©AEB 2019

Als de overname door zou gaan, ontstaat er volgens de ACM een te machtig bedrijf. Dat leidt tot hogere prijzen voor het verwerken van huishoudelijk afval en voor het verwerken van licht verontreinigd gevaarlijk afval. Gemeenten en inzamelaars berekenen die prijsstijging door aan hun inwoners en klanten.

AVR is onderdeel van het Cheung Kong concern uit Hong Kong. AEB Holding N.V. is nu nog in handen van de gemeente Amsterdam. AVR en AEB zouden samen veruit het grootste afvalverwerkingsbedrijf van Nederland worden. De verwerkingscapaciteit van de twee partijen samen is ruim twee keer zo groot als de nummer 2. Samen zouden de partijen voor huishoudelijk afval in het westen van Nederland een marktaandeel van meer dan 60% krijgen.

“Vooral gemeenten in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht zouden na het samengaan van deze bedrijven meer moeten gaan betalen voor de verwerking van huisvuil. Daarom geeft de ACM geen toestemming voor deze overname. Er zijn onvoldoende alternatieven voor de combinatie AVR/AEB in het westen van Nederland, en het kost meer geld om het huisvuil naar verder weggelegen afvalverwerkers te vervoeren. De combinatie AVR/AEB zou daarom de prijzen voor de verwerking van huisvuil kunnen verhogen. Voor mensen in die gemeenten stijgt dan de afvalstoffenheffing. Concurrentie in deze markt houdt de prijzen scherp.”
Martijn Snoep, bestuursvoorzitter van de ACM

Bron: ACM, 23 mei 2023

https://www.acm.nl/nl/publicaties/acm-verbiedt-overname-afvalverwerker-aeb-door-avr

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *