Aanslag op Peter R. de Vries en persvrijheid – Aanbestedingsnieuws

Aanslag op Peter R. de Vries en persvrijheid

Aanbestedingsnieuws is geschokt kennis te nemen van de misdaad tegen Peter R. De Vries, waarvan wij op het moment van schrijven nog niet de precieze afloop weten. Het is volstrekt duidelijk dat de oorzaak daarvan gelegen moet zijn in zijn journalistieke werk.  Opnieuw een teken dat het helemaal niet goed gaat met de persvrijheid in Nederland, na de arrestatie van journalist Arnold Karskens in het bezit van zijn politieperskaart. Dat journalisten onveilig waren in het buitenland, was al bekend. Dat ook in eigen land de journalist tussen 2 vuren staat, is hiermee nog eens onderstreept.

De Nederlandse persvrijheid is een persvogelvrijheid. Zonder veiligheid ben je niet werkelijk vrij, te zeggen wat je wilt. Verdienmodellen staan erg onder druk, je eigen veiligheid betalen kan niet en tegelijk moet je naar sensatie zoeken voor het trekken van adverteerders.

Tegelijk is het ook niet goed wanneer de onafhankelijkheid van de pers in gevaar komt door te nauwe banden, bijvoorbeeld via staatsbeveiliging.

©Zaz 2015

Specifiek voor misdaadjournalistiek geldt, dat het beleid van het OM direct van invloed is op het werk en leven van de journalist. Wij zouden het toejuichen als het initiatief voor een veiliger pers vanuit de pers zélf komt, al dan niet via de vakbond. Wij ondersteunen particuliere beveiliging voor journalisten en hopen dat hiertoe ook fondsen kunnen worden belegd die naar reëele bedreging kunnen worden ingezet. Helaas is Aanbestedingsnieuws te klein om hierbij een rol van betekenis in te nemen, als we hierin een kleine bijdrage kunnen leveren, zullen wij dat zeker doen.

We wensen Peter R. de Vries, de familie van De Vries, zijn collega’s en andere misdaadjournalisten veel sterkte de komende tijd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *