21 Open source bedrijven eisen open source bij aanbesteding software – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

21 Open source bedrijven eisen open source bij aanbesteding software

Laatst geupdate op augustus 13, 2021 door redactie

Als er publiek geld wordt gestoken in de inkoop van software moet ook de software van die broncode publiek zijn. Daartoe roepen oorspronkelijk 21, inmiddels al 34 open source organisaties op. De organisaties wijzen op het belang van vrije software voor andere fundamentele vrijheden zoals de vrijheid van meningsuiting, pers en privacy.

Bron: https://publiccode.eu/nl/#action

Het belangrijkste argument van de open source bedrijven is dat vrije en open software garandeert, volgens de briefschrijvers, dat de broncode toegankelijk is, zodat achterdeurtjes en veiligheidsgaten gedicht kunnen worden; zonder afhankelijk te zijn van een enkele dienstverlener. Er wordt geen dubbele energie gestoken in het wiel opnieuw uitvinden en het probleem met vendor lock in (leveranciersafhankelijkheid) doet zich niet voor.

De aanvankelijke ondertekenaars zijn onder meer CCC, EDRi, Free Software Foundation Europe, KDE, Open Knowledge Foundation Germany, openSUSE, Open Source Business Alliance, Open Source Initiative, The Document Foundation, Wikimedia Deutschland, en anderen.

De Rijksoverheid loopt wat dat aangaat voorop. Zo heeft de Rijksoverheid deelgenomen aan het actieplan NoiV (Nederland Open In Verbinding). Dit betekent dat bij gelijke geschiktheid tussen open en closed software, de rijksoverheid kiest voor open source software.

De vraag is wel in hoeverre die ambitie uitvoerbaar is. Een goed voorbeeld daarvan is, software die aan de hardware verknoopt zit, bijvoorbeeld bij aanbestedingen voor de levering van merk-laptops.

Zie ook: Weekendspecial: raadsinformatiesystemen

Zie ook bij PIANOo:

Document: Actieplan NOiV

Terug naar: Aan de slag met inkopen van ICT

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *