TenderNed: Verbeterde werking gunningscriterium laagste kosten in TenderNed
Tenderned bericht dat laagste kosten als gunningscriterium wordt erkend, en beter gaat worden ondersteund op het publicatieplatform voor aanbestedingen.
Inkopers van overheidsopdrachten vragen meestal meerdere partijen een aanbieding te doen. In de aankondiging van de opdracht staat hoe de aanbestedende dienst bepaalt wat de beste inschrijving is. Hierbij hebben ze de keuze uit drie gunningscriteria: beste prijs-kwaliteitsverhouding, de laagste prijs of de laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit. In de release van 10 april 2024 komt Tenderned met een wijziging voor het implementeren van het gunningscriterium laagste kosten.
Vanaf 10 april kunnen inkopers in de applicatie aangeven dat het criterium laagste kosten op basis van kosteneffectiviteit van toepassing is. Tot die datum kan dat voor dit gunningscriterium alleen in de aanbestedingsdocumenten.
Tenderned:
“Tenderned heeft altijd de twee meest gehanteerde gunningscriteria ondersteund: beste prijs-kwaliteitverhouding en laagste prijs. Het criterium laagste kosten wordt steeds vaker gebruikt en de verwachting is dat dit verder blijft toenemen. Daarom gaat men dit criterium beter ondersteunen in de applicatie. Het wordt makkelijker voor de inkoper om aan te geven dat laagste kosten zijn toegepast. En de ondernemer vindt dit eenvoudig terug in het dashboard (bij Planning/Details).”
Filosofisch gezien is het, naar het inzicht van de redactie van Aanbestedingsnieuws een doorbraak, een interessante benadering omdat de prijs exclusief door de ondernemer wordt vastgesteld, terwijl op het moment dat kosten bij de gunning worden meegewogen, ook bijvoorbeeld milieukosten en onderhoudskosten kunnen worden meegewogen, die niet per se in de prijs zijn verdisconteerd, kosten waar de inkoper een eigen inzicht in kan hebben, los van de ondernemer.
Er moet wel aan gedacht worden dat de Aanbestedingsrichtlijn niets regelt over andere gunningscriteria dan emvi en laagste prijs, en de Aanbestedingswet die onder de regeringen Rutte geen “lokale koppen” mocht hebben, daar dus een reflectie van is. Het is een goede zaak dat het 2013 aanbestedings-wereldbeeld dat alleen of prijs of kwaliteit de doorslag kan geven bij gunningen, wordt losgelaten.
Het blijft belangrijk te beseffen dat leveringen, diensten en werken altijd komen met zowel een prijs als een kwaliteit in een verhouding waarbij de prijs al een reflectie van de kosten had moeten zijn en dat alleen niet zo is, als in de markt verborgen kosten niet meewegen in de prijs. Het is precies die verhouding die niet door iedereen begrepen wordt. Dat is vaak ook de bedoeling van verborgen kosten. Er wordt mee verhuld dat de werkelijke prijs duurder is dan de ondernemer hoeft te berekenen. Zo blijven milieukosten over het algemeen buiten beeld bij de aanschaf van ministeriële printers maar komen wel met de prijs van een doorlopende extra vraag naar schaarse grondstoffen: papier en inktcartridges en een prijskaartje van een gebrek aan bos voor romantische boswandelingen.