Stadsschuldbeheer verliest opdracht Utrecht aan stad zelf – Aanbestedingsnieuws

Stadsschuldbeheer verliest opdracht Utrecht aan stad zelf

De uitvoerder Stadsschuldbeheer, die voor de gemeente Utrecht de schuldhulpverlening voor de stad Utrecht regelde, verliest de opdracht voor het uitvoeren van de schuldhulpverlening, omdat de gemeente heeft besloten het werk zelf uit te voeren. De huidige samenwerking met uitvoerder Stadsgeldbeheer (SGB) stopt eind 2024.

Door de taken zelf op te pakken wil de gemeente gespecialiseerde schuldhulpverlening en één schuldhulpverlener als aanspreekpunt. De ambitie is om de dienstverlening sneller te maken en de huidige wachtlijst sterk te verkorten.

Foto: www.pixabay.com

Sinds 2020 is schuldhulpverlening bij Stadsgeldbeheer belegd. Ondanks extra financiële ondersteuning is de wachtlijst de afgelopen jaren toegenomen. De reguliere schuldhulpverlening, die al door de gemeente werd uitgevoerd, heeft geen wachtlijst.

De gemeente heeft als wettelijke taak de schuldhulpverlening voor al haar inwoners te organiseren. In een beperkt speelveld is het logischer de schuldhulpverlening voor alle doelgroepen in eigen hand te houden. Net als in veel andere grote gemeenten zijn de reguliere schuldhulp en de schuldhulp voor kwetsbare inwoners met complexe problemen straks niet meer gescheiden.

De gemeente biedt een ruim aanbod van producten als schuldregeling, budgetcoaching, verschillende vormen van budgetbeheer en het huishoudboekje. Vanuit de Actieagenda Utrechters Schuldenvrij is flink geïnnoveerd: ervaringsdeskundigen helpen bij het ordenen van de thuisadministratie, er wordt stress-sensitief gewerkt, er worden vaker saneringskredieten ingezet en de intakefase is ingekort waardoor cliënten sneller hulp krijgen en rust ervaren. Ook heeft gemeente Utrecht afspraken met grote schuldeisers waardoor schulden sneller worden opgelost.

In een raadsbrief zegt wethouder Voortman over de op handen zijnde inbesteding:

Kortweg is sinds januari 2020 de afspraak dat Stadsgeldbeheer jaarlijks deels naar eigen inzicht 950
inwoners helpt voor een jaarlijks geïndexeerd lumpsum-bedrag. Stadsgeldbeheer wordt uit
verschillende budgetten gefinancierd en biedt naast schuldhulp ook hulp op andere leefgebieden.
Mede hierdoor bleek het de afgelopen jaren lastig om te sturen op prestaties en bedrijfsvoering. Sinds
2020 zijn er elk jaar wachtlijsten. Eind 2023 was er een wachtlijst van 70 cliënten. De langst
wachtende wacht bijna een jaar.

Document Utrecht – Raadsbrief Inbesteding schuldhulp kwetsbare Utrechters – iBabs Publieksportaal (bestuurlijkeinformatie.nl)

Bron: persbericht Utrecht, 22 maart 2024

Zie ook:

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/utrecht-breekt-met-uitvoerder-specialistische-schuldhulpverlening-om-het-zelf-te-doen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Translate »