Sloop- en nieuwbouw 98 woningen Appingedam
Nationaal Coördinator Groningen (NCG) is op zoek naar één opdrachtnemer om een ontwikkel- en aannemingsovereenkomst af te sluiten voor de uitvoering van het project ‘Sloop- en nieuwbouw 98 woningen Derk Boeremastraat, Karel Doormanstraat, Lisstraat en Westerkade te Appingedam’. Aanbestedende dienst en opdrachtgever voor deze inkoop is het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in deze vertegenwoordigd door de Nationaal Coördinator Groningen, (NCG.) Het streven is de ontwikkelovereenkomst in het vierde kwartaal van 2024 in werking te laten treden. Aanleiding voor de aanbesteding is het gevolg van de aardbevingen in Appingedam. De aardbevingen als gevolg van de gaswinning in Groningen hebben een grote impact op het dagelijks leven van veel mensen. Zo moeten veel gebouwen in de regio worden versterkt of gesloopt en opnieuw
gebouwd worden op de bestaande locatie. De NCG heeft de opdracht om (in samenwerking met anderen) uitvoering te geven aan het Versterkingsprogramma.
Voor de Derk Boeremastraat (72 woningen), Karel Doormanstraat (14 woningen), Lisstraat (4 woningen) en Westerkade (8 woningen) te Appingedam is op basis van inspecties, constructieve berekeningen en bijbehorende kostenramingen het versterkingsscenario sloop- en nieuwbouw (S/N) overeengekomen. Dit betreffen 94 twee-onder-één-kap woningen en 4 rijwoningen. Van deze 98 woningen zijn 18 woningen in eigendom van woningcorporatie Groningerhuis (WoCo-woningen). De WoCo-woningen zijn gelegen aan de Derk Boeremastraat (14 woningen) en de Karel Doormanstraat (4 woningen). Van deze 18 WoCo-woningen is in 10 gevallen sprake van het zogeheten gespikkelde bezit (de WoCo-woning is constructief verbonden aan een particuliere woning). De ontwikkeling en realisatie van 98 woningen wordt als één opdracht in de markt gezet.
Uitgangspunt is dat de 98 woningen op de bestaande kavels worden gesloopt, de kavels bouw- en woonrijp worden gemaakt in samenspraak met de gemeente Eemsdelta en de woningen daarna functioneel vergelijkbaar worden teruggebouwd op de betreffende kavels met minimaal hetzelfde gebruiksoppervlakte, woningkenmerken, aantal kamers, typologie, afwerkingsniveau en tuininrichting. Daarbij dienen er diverse keuzemogelijkheden aan de eigenaren te worden aangeboden. Naar aanleiding van het ontwerpproces met de eigenaren kan dit nog individueel worden aangevuld met opties (koppelkansen en/of indelingsvarianten) welke passen binnen het budget en/of welke optioneel kunnen worden gekozen door middel van inbreng van eigen geld. De nieuwe woningen moeten voldoen aan het vigerende bouwbesluit (o.a. BENG), gasloos en moeten, volgend aan de NPR-9998 op tijdvak 5 (T5), aardbevingsbestendig zijn.
Deze aanbestedingsprocedure betreft een Europese niet-openbare procedure, die uit twee fasen bestaat: de selectiefase en de inschrijvingsfase. In de selectiefase worden volgend op de geldigheidstoets en de toetsing van de uitsluitingsgronden en
de geschiktheidseisen op basis van de selectiecriteria vijf gegadigden geselecteerd. De vijf gegadigden die de hoogste totaalscores hebben behaald op de selectiecriteria worden uitgenodigd om een inschrijving in te dienen in de inschrijvingsfase. Na de eerste gunningsfase is het voornemen om de twee inschrijvers met de beste prijs-kwaliteitsverhouding (BPKV) in de gelegenheid te stellen hun visie te presenteren in een bijeenkomst met de eigenaren. De eigenaren bepalen vervolgens in dit tweede deel van de inschrijvingsfase, op basis van een meerderheid van stemmen, welke inschrijver de winnende visie heeft gepresenteerd en de uiteindelijke winnende inschrijver is.
Bron: Tenderned zondag 17 maart 2024 https://www.tenderned.nl/aankondigingen/overzicht/329435
Aanbestedingsnieuws 9e jaargang editie 19 maart 2024