Leeuwarden gaat panden verduurzamen – Aanbestedingsnieuws
KlussenKlussen

Leeuwarden gaat panden verduurzamen

Leeuwarden heeft financiering gevonden voor het verduurzamen van sociale woningbouw. In totaal gaat het om 1610 woningen in Leeuwarden-Oost in de wijken Bilgaard, Oud-Oost, Heechterp-Schieringen en de Vrijheidswijk e. Ook wordt de openbare ruimte klimaat-adaptief gemaakt. De wijken kenmerken zich ten opzichte van de rest van Leeuwarden en grote gemeenten in Nederland door een gemiddeld lagere WOZ-waarde. Veel type woningen hebben momenteel energielabel E of lager. Het aandeel groen in de wijken is relatief laag.

Doel is dat de gemeente in de loop van 2022 kan beginnen met de uitvoering van de plannen. Het gaat om een grote opgave; de uitvoering vraagt een periode van tien jaar. Na deze zomer begint Leeuwarden met de voorbereidingen. Een eerste onderzoek van soorten woningen is gedaan. Deze inventarisatie werkt de gemeente na de zomer verder uit. Ook wil de gemeente gesprekken voeren met eigenaren en bewoners. Het is de bedoeling om eind 2021 een plan van aanpak klaar te hebben met daarin ook de fasering van de werkzaamheden. De gemeente moet ook een eigen bijdrage van bijna 9 miljoen euro regelen. Dat is 30% van de totale investering die nodig is.

De renovatie in de vier wijken gaat over:

  • verbeteren isolatiewaarde: gevelisolatie, isolerende beglazing, vloerisolatie en dakisolatie;
  • achterstallig onderhoud;
  • verbeteren binnenklimaat: verbeteren kierdichting en aanpassen ventilatiesysteem;

    ©Leeuwarden, 2021
  • duurzaam verwarmen: woningen gereedmaken voor de aansluiting op het (aan te leggen) warmtenet.
  • Klimaat adaptieve maatregelen in de openbare ruimte

Het 20-jarige programma Leeuwarden Oost zet zich in om de leefbaarheid van gebied Leeuwarden Oost in brede zin te verbeteren. Een integrale aanpak met sociale en fysieke maatregelen gericht op een betere kwaliteit van leven voor bewoners. Het programma draait om het verbeteren van het perspectief van mensen op het gebied van school, werk, gezondheid en wonen. Op dit moment wordt met bewoners en partners gewerkt aan de ambities voor het programma. Het is onderdeel van een landelijke wijkaanpak gericht op zestien kwetsbare gebieden die door het ministerie van BZK wordt voorbereid.

Bron: Leeuwarden, 15 juli 2021

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *