Kamervragen over aanbesteden en de toekomst voor schapenherders – Aanbestedingsnieuws

Kamervragen over aanbesteden en de toekomst voor schapenherders

Kamerleden Jacobi en Leenders hebben kamervragen gesteld over de toekomst van schaapskuddes. De vragen volgen op het bericht in De Gelderlander dat alleen een noodfonds schaapskuddes nog kan redden van aanbestedingen. In het bericht luidt het Gilde van Traditionele Schapenherders de noodklok. Zij willen weten van de staatssecretaris van Economische Zaken, Martijn van Dam (PvdA), of hij de mening deelt dat de schapenherders steun verdienen.

De toekomst van de schapenherder staat onder druk omdat het verlenen van opdrachten aan schapenherders volgens de Aanbestedingswet moet verlopen. Een gemiddelde schapenherder heeft een exploitatietekort van €30.000 per jaar. De bureaucratische molen die bij het aanbesteden komt kijken, is echter niet besteedt aan traditionele schapenherders die dag en nacht met hun kudde bezig zijn.

©ZaZ 2016

Jacobi en Leenders vragen ook waarom alleen Drenthe en Limburg, middels het Subsidiestelsel Natuur en Landschap extra geld beschikbaar hebben gesteld aan deze schaapsherders. Waarom volgen andere provincies hun voorbeeld niet als hiervoor blijkbaar wel mogelijkheden zijn?

Ook willen de kamerleden weten of het niet helemaal mogelijk is te stoppen met openbare aanbestedingen van maaibeheer. Hoe kijkt de staatssecretaris aan tegen het stoppen met openbare aanbestedingen en het ontwikkelen van betere natuurbeheervergoedingen?

Bron: Kamerstukken II 2016/17, 32440, nr. 2017Z03285

 

Zie eerder:

Wethouder Douwstra: heeft aanbesteden schaapherders nut?

Online Petitie tegen slacht schapen na aanbesteding

Leeuwarder schapen naar de slacht na verliezen aanbesteding

 

 

1 thought on “Kamervragen over aanbesteden en de toekomst voor schapenherders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *