Online Petitie tegen slacht schapen na aanbesteding – Aanbestedingsnieuws

Online Petitie tegen slacht schapen na aanbesteding

Aukje Hiemstra is een petitie gestart tegen het resultaat van de Leeuwardense aanbesteding voor bermbeheer: het verlies van de schaapskudde van herder Sam Westra. De petitie heeft op dit moment al bijna 3000 ondertekeningen. De schaapsherder die zich 15 jaar lang heeft ingezet voor het natuurvriendelijk bermbeheer, verloor de aanbesteding van een andere herder, uit Heerenveen die zelf ook eerder na een aanbesteding zijn opdracht verloor.

Voor de opstellers komt de aanbesteding ondanks de aankondiging op TenderNed totaal onverwacht:

En dan opeens wordt zo’n heel systeem om zeep geholpen, omdat één of andere commerciële partij het een paar euro goedkoper doet en een geliktere uitstraling heeft (lees: een Facebook-site heeft). Zoals vaak tegenwoordig viert de oppervlakkigheid ook hier weer hoogtij en wordt volledig voorbij gegaan aan de menselijke, en dierlijke (!), maat. Wat maakt het zo’n gemeente ambtenaar nou uit of er een paar schapen meer of minder worden geslacht! Teken deze petitie als je ook boos bent op de gemeente Leeuwarden en wilt dat de kudde van Sam blijft bestaan.

Een deel van de schapen van de kudde van Westra moeten naar de slacht worden gebracht omdat ze na de overgang van de onderneming niet allemaal mee kunnen naar de nieuwe schaapsherder. De nieuwe schaapsherder brengt zelf immers ook al schapen met zich mee.

Een analogie met de taxiwereld dringt zich dan ook op. Een eerlijke verdeling van overheidsopdrachten voor ondernemers leidt tot een erg oneerlijk resultaat voor de mensen en schapen van de onderneming. Met dat verschil, dat taxichauffeurs nog een CAO hebben van Sociaal Fonds Taxi, op basis waarvan 75% van de taxichauffeurs moet worden meegenomen.

De Televisie Omrop Fryslan heeft de opstellers van de petitie benaderd. Dat heeft geleid tot het grote succes van de petitie.

Allereerst bedankt voor jullie overweldigend aantal reacties. Voor mij nauwelijks te bevatten. Ik ben de petitie begonnen uit een vorm van machteloosheid en uit een gevoel van wat willen doen. Maar had niet kunnen dromen dat zoveel mensen zich het lot van Sam en zijn schapen zouden aantrekken. Nadat ik wat bekomen was van alle opwinding over het snel stijgende aantal handtekeningen, viel ik in de volgende verbazingwekkende ontwikkelingen. Ik werd benaderd door de Leeuwarder Courant, GPTV (een commerciële lokale omroep), Omrop Fryslan en zelfs omroep Max! Ze wilden allemaal graag in contact komen met Sam en de initiatiefneemster van de petitie. Vanmiddag vonden de opnamen plaats van deze interviews.

Ook heeft Leeuwardenaar Niek Donker over de zaak een gepeperde weblog geschreven. Hij wijst verantwoordelijk wethouder Douwstra op het eigen duurzame inkoopbeleid van Leeuwarden, volgens welke er 100% duurzaam moet worden ingekocht en bovendien ook met social return. Donker: “het is weinig maatschappelijk als Sam straks werkloos is en een deel van z’n schapen geshredderd, en, u heeft toch een goede relatie”

1 thought on “Online Petitie tegen slacht schapen na aanbesteding

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *