Wethouder Douwstra: heeft aanbesteden schaapherders nut? – Aanbestedingsnieuws

Wethouder Douwstra: heeft aanbesteden schaapherders nut?

Heeft het wel nut om dienstverlening van schaapherders aan te besteden? Dat wordt in twijfel getrokken door wethouder Douwstra (CDA) in Leeuwarden. Hij wil “de noodzaak van de aanbesteding onder de loep leggen”. Die opmerking doet hij tegenover de Leeuwarder Courant, naar aanleiding van een kort geding dat Douwstra had aangespannen tegen de aanbesteding.

De gemeente heeft in het kort geding aangegeven in elk geval mee te willen helpen om de schapen onderdak te geven. De gewezen stadsherder Westra wacht dat dan maar af. Een aanbesteding van schaapherders, die verloren werd door schaaphouder Westra, die zich jarenlang stadsherder mocht noemen en met een kudde van 200 schapen door de bermen graasde. De herder die de aanbesteding gewonnen heeft, kan niet alle schapen van de kudde van Westra overnemen.

Andere schapenherders weten wel zeker dat aanbesteden geen zin heeft. Medeherder Van Vliet geeft aan tegenover LEO TV dat het werken met schapen dag en nacht doorgaat. Het business plan van Sam Westra was niet goed genoeg. “Goede schaapherders schrijven geen business plannen, die zijn bezig met schapen”.

Kleine schaapherders, die niet digitaal vaardig zijn, worden gediscrimineerd door strikte aanbestedingsregels. Dat is paradoxaal, aangezien die strenge regels juist bedoeld waren discriminatie van ondernemers tegen te gaan. Sommige schaapherders beschikken ook niet over een computer. Ze maken geen schijn van kans een aanbesteding te winnen, zonder e-herkenning en een inlog op TenderNed en een rechtmatige digitale inschrijving.

Update: 

De rechtbank bepaalde zojuist dat de zaak opnieuw moet. Dat bericht de Telegraaf. Bij de herbeoordeling moeten alle inschrijvers worden betrokken. De motivering van het vonnis volgt over veertien dagen. Opstellers van de petitie melden:

Yeaahhhhh!

We hebben gewonnen. De kantonrechter heeft besloten dat de gemeente haar werk moet overdoen. Verdere uitleg/ onderbouwing van de uitspraak wordt door de kantonrechter pas over één / twee weken gegeven.

Zie ook:

 

2 thoughts on “Wethouder Douwstra: heeft aanbesteden schaapherders nut?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *